Споразум о реадмисији - ЕУ обнавља куће ромским породицама

Реадмисанти, повратници по Споразуму о реадмисији, тридесетак ромских породица из Нишке Бање кроз пројекат који финансира Европска унија моћи ће да среде своје углавном трошне куће. Такви пројекти подстичу интеграцију Рома, што је важан део преговарачког процеса, рекла је у Нишу координаторка за ромску политику Европске комисије Марта Гарсиа Фидалго. Наглашава да Европска унија у претприступној фази улаже 30 милиона евра у оснаживање ромске популације у Србији.

У кући Османовића осветљено је уз помоћ репортерског рефлектора. Горица и Мирољуб са двоје најмлађе деце враћени су из Немачке 2012. Кућа угрожена клизиштем готово је пред рушењем.

"Ишли смо са њих двоје у азил да бих узела неки динар да бих скупила кућу, да бих струју направила и кућу колико-толико да средим, али ми није успело", испричала је Горица Османовић из села Радикина Бара.

Мирољуб Османи је рекао да су отишли да би се "извукли из беде, јер у Радикиној Бари нема ни превоза, ни школе, ни продавнице, ни људи".

Србија треба да искористи период пре уласка у Европску Унију, за то је потребна је и политичка воља и спремност друштва да помогне, сматра координаторка за ромске политике Европске комисије.

"Важно је да радимо на томе да се овакве ситуације не понављају, овим људим ћемо помоћи, али је важно да њихови потомци добију образовање и услове да сами креирају своју будућност", истакла је Марта Гарсиа Фидалго координаторка за ромске политике Европске Уније.

Другим породицама грађевински материјал у вредности од 3.200 евра ће значити, али трошна кућа Османовића у којој живи и породица најстаријег сина са петоро деце, не може да се поправи.

"Оно што можемо да урадимо уз помоћ ЕУ, нашег донатора, је да обезбедимо за те људе неку врсту друге помоћи, а то је пре свега откуп старог сеоског домаћинства. Надамо се да ћемо то у неком наредном периоду, можда чак пре и ове зиме, обезбедити их и преселити на неку локацију која је достојна човека и становања", истакла је Тамара Вученовић из Београдског фонда за политичку изузетност.

Председник општине Нишка Бања, Дејан Јовановић истакао је да живе у веома лошим условима.

"Ми као општина омогућили смо бесплатно образовање за одрасле и у сарадњи са друштвен одговорним компанијама планирамо да запослимо још 110 особа из ромске популације из реадмисије", навео је Јовановић.

Пројекат који финансира Европска унија има за циљ и стварање модела социјалне задруге, што подразумева да и сами корисници - Роми буду укључени у поправку кућа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво