Дневник увреда 2019, Упитник, бик Јаблан, РТС и Пинк

Kанта са фарбом боје пинка испред РТС-а, Луксембург и фантоми, Бик Јаблан и Петар Kочић - то су неке од слика медија у Србији у последњих неколико дана. Тим сликама треба додати и увреде на рачун новинарке РТС-а Оливере Јовићевић. Kако је бити новинар 2019. у Србији, шта новинари очекују од политичара, шта политичари очекују од новинара, да ли новинари новинарима помажу да раде свој посао или је новинар новинару постао вук?

Најпознатија овдашња корида је она на Мањачи у родном крају Петра Kочића. Српска политичко-медијска сцена понекад личи на ту кориду. Српски политичари желели би да новинари буду публика која навија за једну страну, за неког политичара. Kорида је наравно, метафора, одабрана је зато што је Мариника Тепић у емисији Упитник на РТС-у рекла да је бик Јаблан у емисији Око магазин добио две емисије, а да опозиција није добила ниједну.

Али о бику Јаблану нешто касније. А сада о стварности. Стварност је да је након ове емисије, која је личила на кориду, један политичар, председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић на Твитеру извређао ауторку Упитника Оливеру Јовићевић, инсинуирајући да се бави проституцијом.

Оливера Јовићевић за РТС каже: "Трифуновић ће своје гнусне клевете морати да објасни на суду, верујем да ће правосудни органи на овом случају можда рећи шта је црвена линија притиска политичара на новинаре, јер иначе шта ћемо имати следеће - покушај физичког угрожавања? Да вас на улици неки човек који види да је све дозвољено ишамара, да вас увреди, да угрози вашу породицу, је ли то следеће?"

Чланица Политичког савета Покрета слободних грађана, странке Сергеја Трифуновића за РТС каже:

"Чим дође до тога да почне вређање, онда заиста сваки коментар је излишан, вређање је у пристојном друштву недопустиво, без обзира шта је повод, разлог, вређати се не сме. Нажалост ми живимо у друштву где 24 сата неко некога вређа, највише власт опозицију, па онда опозиција изгуби нерве, па одговара."

На питање да ли је ово ипак испод сваког нивоа, Турајлић одговара: "Не, ово је на нивоу друштва у коме живимо, али нажалост атмосфера у којој ми живимо је одавно испод сваког нивоа, ја спадам у пензионере који гледају Скупштину, кад погледате шта посланици владајуће странке изговарају о онима који су у опозицији, ту и тамо и о мени, то је испод сваког нивоа, мени се наравно не допада ни једно ни друго, посебно ми се не допада ако долази од стране опозиције."

Драгана Пејовић, новинарка НИН-а и председница Извршног одбора УНС-а каже: "Тај догађај са Сергејем Трифуновићем скандалозан је, али он је последица низа притисак и на РТС и веома лошег опхођења према медијима, новинари РТС-а су постали у данашњој јавности, нарочито на друштвеним мрежама, веома лаке мете, РТС је подложан критици као јавни сервис, али кад је та критика претерана и претвара се у насиље из РТС-а нису дошле адекватне реакције. Поред тога, ми имамо власт која такође непрекидно таргетира новинаре РТС-а, а онда имамо и групу колега која не само да не жели да осуди напад на РТС, него, напротив, све те критике, вербално и критичко насиље, сматра оправданим."

Ко је и како реаговао 

О увредама Сергеја Трифуновића реаговао је РТС. "Својим последњим оглашавањем, на друштвеним мрежама, Трифуновић је дао изразима простаклук и одвратност потпуно нови смисао", наводи се у саопштењу РТС-а.

"Можете да се не слажете са неким колико хоћете, можете да га не подносите, да га сматрате недостојним у својој професији, али то је нешто што не смете ником да кажете, поготово не жени", каже Ненад Љ. Стефановић, главни уредник Информативног програма РТС-а.

"Политички лидер опозиционог покрета који је код мене био неколико пута у емисији, сваки пут истичући да опозиције нема на РТС-у каже - у ствари је Сергеј ствари назвао правим именом", каже Оливера Јовићевић.

"Па онда, један политички аналитичар који нама разлаже важне државне проблеме, један новинар независног недељника, људи интелектуалци који лицитирају колико ја коштам и колико ћу коштати када Сергеј буде председник, то је недопустиво. Љиљана Смајловић је то назвала покушајем убиства личности, а ја бих додала покушајем убиства професије", наводи ауторка емисије Упитник.

Упитник, микрофон и реглери 

На твитове Сергеја Трифуновића реаговао је и Политички савет његове странке - Покрета слободних грађана. Позвали су све учеснике у јавном животу, укључујући Трифуновића да се у борби за боље друштво придржавају начела дијалога, а не да вређају неистомишљенике. Чланица тог савета је и универзитетска професорка у пензији Србијанка Турајлић. На питање да ли је причала са Сергејем Трифуновићем о овоме, Турајлић одговара:

"Не, заправо не видим никакву потребу, он је одрастао човек који је свега свестан, међутим морамо да се разумемо о другој ствари, емисија о којој је он реаговао, је заиста трагична, дакле госпођа Јовићевић. Или не сме или не може или не уме да води ту врсту емисије или имате емисију у којој онај који долази у име СНС-а има задатак да 60 минута говори непрекидно и говори неистине, без обзира шта се у студију дешавало, е сад ако сте водитељ те емисије, ви можете или да прекинете или да избаците тог госта или да не водите ту емисију, овако то стварно иритира. Ниједна иритација не сме да буде таква да резултује увредом, гдин Трифуновић као и многи други, је имао право да буде изиритиран, али нема никакво право да због тога некога вређа", истиче Србијанка Турајлић.

"Гледаоци ми кажу - искључите микрофон", каже Оливера Јовићевић, и додаје: "Па замислите тај скандал кад бисмо искључили микрофон, па ми смо имали проблем са реглерима, ни криви ни дужни, колега тонац није спуштао реглере и један се гост од опште какофоније није чуо, о томе су била вештачења, долазили су стручњаци. Све док политичари не постигну минимум сагласности око тога куда иде Србија, како ова земља треба да изгледа и како дијалог треба да изгледа, новинари су немоћни", истиче Оливера Јовићевић.

"Оливера Јовићевић ради један ужасно тежак посао, ја сам сведок тога. Прво, ужасно је тешко те људе довести за један сто и покушати да направите било коју врсту дијалога, док усагласите ко са ким хоће, ко неће, да седи и где хоће да седи, како ће га камера сликати. Јако је тешко радити на било који начин емисију која покушава да започне елементарни политички дијалог када нико у овој земљи не жели да разговара", каже Ненад Љ. Стефановић.

Стефановић: Чије сам реакције очекивао

Главни уредник Инфромативног програма РТС-а каже да је после увреда на рачун Оливере Јовићевић очекивао реакције неких чланова Политичког савета ПСГ-а. 

"Први пут се догодило да се нека странка или покрет ограђује од изјаве свог лидера. Очекивао сам да се на пример угледни професор Ратко Божовић, чије име видим тамо у том Савету те странке, човек који је одгајао генерације студената, учио их култури комуникације, који је последњих месеци упозоравао да навлачимо неку врсту вербалне лудачке кошуље, да око нас фијучу вербални меци, да се овде цени нека мржња, очекивао сам да он каже - па добро ово што говори Ттрифуновић, то је недостојно покрета у којем и ја седим", каже Стефановић.

Два удружења, УНС И НУНС били су овог пута јединствени у осуди твита Сергеја Трифуновића. "УНС истиче да увреде Трифуновића представљају радикализацију обрачуна политичара са новинарима и позива политичке странке, Повереницу за заштиту равноправности и новинарске и невладине организације чија је мисија борба против насиља над женама да стану у заштиту достојанства Оливере Јовићевић".

НУНС је поручио: "Трифуновић је у својој објави недвосмислено инсинуирао да је водитељка емисије 'Упитник' проститутка, што никако не приличи некоме ко води грађанску политичку партију и пледира да води и државу". Сергеј Трифуновић је то прокоментарисао новим твитом - "Једно питање за УНС и НУНС, је л' ви реагујете само кад неко извређа...ајде да кажемо новинара, или кад, ајде да кажемо новинар, извређа некога у свом медију?"

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић на то одговара: "Не знам зашто се гдин Трифуновић нама обраћа, прво би требало да се обрати свом Политичком савету, ми реагујемо сваки пут кад се деси нешто тако скандалозно, не само кад је жртва новинар, него и када наше колеге назови новинари, уредници таблоида неког вређају. Ми смо увек реаговали, а видим да и УНС често реагује."

Да ли скачемо само у одбрану "својих" новинара

Ако је корида с почетка приче метафора са српску политичко-медијску сцену, шта се дешава кад бик у кориди нападне неког из публике, односно новинара? Да ли друга страна скаче као да је напао њену страну? Да ли би тако требало да буде? Или свако скаче само у заштиту "својих" новинара.

У среду увече испред Владе Србије одржан је скуп "Новинари против фантома". Скуп подршке телевизији Н1 организован је након што су непознате особе испред те телевизије оставиле летке на којима пише "Напуштате Србију, добродошли у Луксембург". На скупу је било речи и о ухапшеном узбуњивачу из Kрушика Александру Обрадовићу.

"Н1 је такође споран случај, да не говорим о томе да је подстакнут другим медијем, ми смо на Пинку имали пробу тог инцидента, а онда се он догодио дан касније заправо, и то је такође притисак", каже Драгана Пејовић, али додаје: "То је у истом дану кад је Оливера Јовићевић од Сергеја Трифуновића извређана, ми смо имали протест на коме се инсистирало да то није протест подршке Оливери Јовићевић, него је то протест подршке Н1 која, како је речено, обавља посао јавног сервиса", каже Драгана Пејовић.

"Ми смо тај скуп заказали раније од тог чувеног твита, и нисмо хтели да мењамо сценарио због твита и мислио да је то много бенигније у односу на ово. Осудили смо то, и мислимо да је то појава која траје и траје већ дуго, цело друштво се претворили у један велики ријалит, ми смо дозволили да пинк култура завлада Србијом. и ми се сви понашамо у јавном простору онако како се понашају они који су затворени у оним простору ријалити програма, једни на друге режимо, псујемо, свађамо се, не бирамо речи да увредимо, нема аргумената, битно је ко је гласнији", каже Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Фарбање РТС-а у боју Пинка 

Могу ли две стране кориде да се сложе око тога шта је притисак? Kад је реч о РТС-у, суботом увече улаз у зграду у Таковској улици фарба се бојом Пинка.

На питање Жељку Бодрожићу, да ли би био спреман да осуди фарбање РТС-а, одговара: "Био бих, али бих окривио и инспираторе", каже Бодрожић. "РТС у свом информативном програму није таргетирао политичке противнике Александра Вучића, то Пинк ради, али РТС преко мноштва изјава Вучића и других функционера исто то ради, то не ради новинар директно, али имате власт која се не устеже да употребљава најтеже квалификације о онима који другачије мисле, и то је питање уредника и новинара, где то треба да прекине", сматра Жељко Бодрожић.

Главни уредник Информативног програма РТС-а каже: "У програму РТС-а можда недостаје много тога, али ништа од онога што имамо у програму није недостојно Јавног сервиса. Можемо да меримо по томе шта још може да буде, али нема примитивизма, нема ријалитија, нема подилажења најгорим укусима."

На питање да ли је фарбање у пинк врата РТС-а, притисак, Србијанка Турајлић каже: "Све је то наравно притисак, али тај притисак је нечим изазван, притисак кад се врата фарбају у пинк је порука РТС-у који се финансира из џепова пореских обвезника, то је порука да РТС личи на нешто што ја никад не бих назвала телевизијом. По мом дубоком уверењу, са гледишта информативних емисија то апсолутно личи".

Србијанка Турајлић каже да не гледа Пинк. "Читам коментаре, шта је било, у годинама сам кад мом здрављу то не прија", наводи Србијанка Турајлић.

На питање да ли је онда храбро изјавити да је РТС једнако Пинк, одговара: "Није храбро, али је просто захтев, да РТС за наш новац почне да опслужује нас као грађане. Јер је то јавни сервис".

И опет корида. Право публике у кориди је да навија, право неких новинара је да навијају, право неких других новинара је да те новинаре који навијају не сматрају новинарима, право навијача јесте да себе сматрају правим новинарима. Могу ли се новинари и навијачи сложити о основним стварима, праву на нормалан рад?

"Ми данас имамо серију инцидената које заправо, ако нису насиље, онда су кршење права на рад на задатку, као кад је екипи Н1 забрањено да извештава са отварања ветропарка, или у случају одбијања акредитације за Данас за Звездине утакмице, или кад је Вук Јеремић на конференцији за штампу забранио неким новинарима да присуствују", каже Драгана Пејовић, председница Извршног одбора УНС-а.

"То се претвара у тренд, институције на то не реагују, ја стварно сматрам да ми морамо да се освестимо и да покажемо минимум солидарности, ако један новинар не може да присуствује догађају, сви новинари из свих редакција треба да напусте скуп", истиче Драгана Пејовић и додаје да у Србији данас постоји беспризорни активизам, а активизам није новинарство.

Да ли је данас новинарима у Србији најважније шта о њима мисле политичари. "У вола бодаша највише је фаша", изрека је коју је недавно на телевизији Пинк цитирао председник државе. А медијске фаше, односно ожиљке, ових дана добио је и бик Јаблан јунак романа Петра Kочића. Он је претходно био јунак емисија на РТС-у. Поменут је баш у емисији Упитник, када је Мариника Тепић рекла да је бик Јаблан добио две емисије у Око магазину, а да опозиција није. И отуд корида из Змијања у целој овој причи.

Право новинара је да о кориди посвећеној великом писцу Петру Kочићу направи две емисије. Али бик Јаблан из приповетке Петра Kочића могао би да буде метафора коју опозиција не би требало тако лако да одбацује. Победио је Рудоњу, царског бика, у неравноправним условима. У једном другом времену.

Још се не зна како ће изгледати српска политичка корида на пролеће, ко ће на њој учествовати, али, колико год да на њима буде бодаша, зна се где ће бити највише фаша. Новинари који буду навијали само на кратко ће мислити да су победници. На крају свих српских корида, њихови ожиљци биће највидљивији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво