Трговци људима углавном су познати жртви

После трговине оружјем и дрогом, трговина људима један је од најуноснијих илегалних послова. Најчешће жртве су деца и жене. Од више десетина хиљада до неколико милиона људи у свету у опасности је да постане жртва те трговине. У Србији је, од почетка године, откривено 25 жртава трговине људима. На Европски дан борбе против трговина људима шаље се порука грађанима, да су обавезни да пријаве то кривично дело.

Девојке и жене које су успеле да изађу из ланца трговине људима наводе да су у то увучене веома младе и да су на улици проводиле и по 15 сати.

"Радимо на откривању, ради процесуирања још једног предмета, где су жртве са нашег терена, а у питању је кривично дело са иностраним елементима, јер су наша деца била предмет одвођења у иностранство, где су била предмет и радне и сексуалне експлоатације", објашњава Данијела Трајковић из Вишег јавног тужилаштва.

Искуснији препознају праву намеру нпр. иза огласа за посао у којима се за рад траже искључиво девојке и жене. Младим девојкама није лако да спознају шта се крије иза обећања.

"Aко ви имате неку девојку или девојчицу која није завршила ни основну ни средњу школу, aко ви видите девојчицу о којој њена породица не брине, она је врло лак плен за сваког трафикера који се у принципу највише и упуштају у такве приче", наводи Јелена Хрњак из Удружења "Атина".

Одрасле особе живот гура у ризичне ситуације. Одлазак на рад у иностранство, да би обезбедили породицу или отплатили дугове, многи су скупо платили.

"Када кренете у иностранство, поред пасоша, копирајте основну страну, па до тога, ако тражите посао или шта год, дођите код нас да проверимо да ли постоји та организација, та фирма или предузеће где сте се пријавили, а посао или где желите да се пријавите за посао", наводи Беба Каначки из Локалне мреже за превенцију и борбу против трговине људима.

Сигурна кућа за жртве трговине људима у Србији, претходне године помогла је 76 особа, 71 су били држављани Србије.

"Ми морамо и даље да радимо на томе, класичан лек за тако нешто не постоји пошто је то врло комплексна криминална радња, али свакако превенција, едукација јесте један од начина", наводи Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Друштво треба да има развијену свест и да свако ко има сазнање да је неко жртва трговине то пријави. Сама жртва ће то тешко учинити. Трговци људима углавном су познати жртви. Познати су и полицији, имају позамашан досије и неретко поновљено кривично дело. Забрињава, међутим што у свету само један одсто њих стигне заслужена казна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво