Пут од осам километара дели нас од раја на Голији

До голијског села Девићи, које је било пионир сеоског туризма, коначно ће бити реконструисан пут. Мештани се надају да ће зато млади остати на селу и да ће у тај планински крај поново доћи гости.

У Девићима, када се сеоским туризмом нико није бавио, гостима су отварали врата. Туристи су пре скоро пола века у село вредних сточара долазили и уживали у природним лепотама најшумовитије планине. Домаћини кажу да су нудили и много више.

"Имају шеталишта и поред две реке Брусничке и Студеничке, чист ваздух, гостопримство. Ово је рај на земљи овде, само нам је фалио пут", каже угоститељ Милоје Муњић.

Иако су удаљени од Ивањице само тридесетак километара, до Девића се годинама тешко стиже чак и теренским возилима. Зато ће им реконструкција деонице од око осам километара много значити.

"Већина ученика у нашој школи су путници. Сви се они довозе овим путем и нормално да нам много значи овај пут", истиче учитељ Горан Ковачевић.

Владимир Милутиновић сматра да би народ у том крају остао када би се урадио пут према Одвраћеници.

"Први сеоски туризам је почео овде у Девићима 1975. године, ја сам се тад родио. Сви су учили од нас", указује Владимир.

Уз добру путну инфраструктуру, али и поновни развој сеоског туризма у Девићима кажу да не би хрлили ка градовима. Млади би остали на селу, које би имало нову шансу.

"Око три, три и по хиљаде грађана овде живи, битише. Иде и у ову основну школу негде око 150, 160 ученика. Ипак је, како села изумиру којекуда, ипак ово село колико-толико живо и има живота", наводи председник Месне заједнице Девићи Радојица Стојковић.

На падинама Голије спремни су да поново дочекују госте. Кад се заврше радови на реконструкцији пута, туристима ће очас отворити своја врата, али и срца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво