Превентивни прегледи, без књижица и заказивања

У већини градова до 16 часова организовани су бесплатни превентивни прегледе током којих ће грађани моћи да обаве прегледе без заказивања и без здравствене књижице. Радиће се пет врста превентивних прегледа. ЕКГ и мерење крвног притиска, контрола гликемије и тумор маркера, ултразвук абдомена и ОРЛ прегледи.

Интересовање грађана је велико од јутарњих сати а најбројнији су пензионери који су највише заинтересовани за преглед абдомена, ЕКГ и ОРЛ.

У Лозници прегледе заједно организују Општа болница и Дом здравља а ангажовано је више од 50 медицинских радника.

"Преко три хиљаде људи је до сада прегледано у Лозници путем бесплатних превентивних прегледа. Око 10 одсто је упућено на даљу дијагностику или лечење. Велки је одзив грађанам и то углавном старији грађани, односно пензионери", каже директор Опште болнице у Лозници Милан Тодоровић.

На превенивне прегледе долазе и људи из околиних села и места који током недеље због обавеза на послу или домаћинсту нису у могућности да дођу.

И поликлиника Клиничког центра и Клинички центар Србије су међу 216 здраствених установа који данас организују прегледе.

"Као и у претходних 14 акција обезбедили смо довољан број лекара. Кад је реч о поликлиници овде је 10 кардиолога плус два лекара који ће обављати додатне прегледе срца односно ултразвук уколико за то буде индикације. Отворена је централна лабараторија и посао је добро организован и пацијенти већ после сат времена могу да преузму анализе. Ту су и специјалисти из области гастроентерологије, радиологије и ОРЛ", рекла је за директорка Поликлинике КЦС Снежана Половина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво