Студенти траже стан, са чиме се све сусрећу

Пре испита и рокова, главобољу студентима који нису из града у којем студирају задаје проналазак одговарајућег смештаја. А када се уз много среће и нађе, на муци су родитељи, јер жеље и финансијске могућности често не прате једно друго. Какве се собе и станови нуде студентима и колико то ове године кошта.

Брзина да се нађе оглас, срећа да се у разгледање стана стигне први и осмех да се победе бројна разочарања - све то потребно је у потрази за смештајем. Београдске студенте питали смо каква су њихова искуства.

"Имала сам баш занимљиво искуство да сам позвала оглас и да ми је човек рекао да постоје све просторије - спаваћа соба, дневна, ходник. Када сам питала за купатило, рекао је да постоји црево у дворишту", каже Тијана Ђорђевић, студенткиња ФПН-а.

"На сликама сваки стан изгледа лепо али у ствари када дођете у стан то су невероватне, како бих жаргонски назвао, рупе, које су нуђене за 300 до 400 евра око Вуковог споменика, по Душановцу, Врачару", рекао је Никола Драговић, студент ФОН-а. 

Управо на тим и другим локацијама у ширем центру града све је више станова који се издају на дан. То је за станодавце исплативије а закупцима подиже висину кирије чак и на периферији престонице. Уз то и продајна цена станова утиче на станарине, које су традиционално још више пред почетак академске године. Изузетак није ни ова.  

Урош Јовановић, агент за некретнине истиче да су на најатрактивнијим локацијама цене отишле између 30 и 50 одсто горе у односу на пре годину дана,али је то од случаја до случаја.

"Имамо ситуацију да у истој згради цене издавања не морају бити исте за готово идентичне станове. Ви не можете рећи да је у одређеном делу града цена још увек таква, много зависи од микролокације", каже Јовановић.

А у центру Београда, у близини Вуковог споменика на пример, мањи станови месечно коштају око 300, уместо досадашњих 200 евра.

Осим станова и соба у приватним кућама све више су у понуди и собе за студенте у појединим хотелима. У овом у којем се ми налазимо најјефтинија соба је скромно опремљена. Обухвата кревет, радни сто и сопствено купатило.

Боравак у њој на месечном нивоу кошта више од 20.000 динара. Мало луксузније са интернетом и кабловском телевизијом подижу и цену. Иако се овде живи по хотелским правилима, заинтересованих не мањка па се праве чак и листе чекања.

Марина Рудић пи-ар хотела "Славија" каже да постоји кућни ред којег су сви станари дужни да се придржавају.

"Хотел има и сопствено обезбеђење које води рачуна да се поштује кућни ред. Не би смела да се пушта гласна музика, да се галами, мора да се води рачуна о комшијама. Што се тиче посета, оне су дозвољене уз претходну пријаву на рецепцији до сат времена с тим да ми то толеришемо и мало дуже", каже Рудићева.

А већ дужи временски период станови у Београду и Новом Саду имају приближно исту цену. Знатно јефтиније пролазе академци који станове изнајмљују у Крагујевцу и Нишу, где је за гарсоњеру потребно издвојити од 80 до 150 евра. Ипак, најповољнија варијанта су домови у којима буџетски студенти месечно плаћају до 2.300 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво