Мештани села Топли До против градње мини-хидроелектране

Мештани старопланинских села и еколози већ две године покушавају да спрече изградњу деривационих мини-хидроелектрана. Пре три дана, после најаве да ће инвеститор почети изградњу мини-хидроелектране код села Топли До, мештани и активисти покрета "Одбранимо реке Старе планине", поставили су барикаде и прогласили ванредно стање на тој планини.

Сви прилази Топлом Долу, селу у парку природе Стара планина, блокирани су. У село се може само пешке. Дежурства на барикадама су даноноћна.

"Сви приступи Топлом Долу су покривени нашим стражама. Може он да покуша, али проћи неће сигурно", наводи Томислав Панчић из савета МЗ села Старе планине.

Небојша Илић истиче да стављање река у тунеле и цевоводе представља катастрофално уништење најфинијег простора овог дела Старе планине.

У парку природе Стара планина мештани и активисти покрета "Одбранимо реке" поставили су упозорења, којима инвеститорима поручују да овде нису добродошли.

"Позивамо све институције и установе да се пробуде, да не спавају више и да схвате да се овде заиста ради о једном злочину и да ми нећемо прећи преко тога и да нећемо дозволити градњу мини-хидроелектране", поручује Милица Илић из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

Инвеститор Драган Јосић наводи да има све дозволе за градњу хидроелектране. Сматра да полиција и тужилаштво штите демонстранте и не поштују закон.

"Блокаде јавних саобраћајница око села Топли До где њихове јединице патролирају са секирама у рукама, паљење куће молотовљевим коктелима у којима су требали да буду смештени радници, као и претње смрћу преко друштвених мрежа које ми упућују могу само да подведем под тероризам, никако под протесте", наводи Јосић. 

Министарство Заштите животне средине сматра да треба забранити изградњу деривационих мини-хидроелектрана у заштићеним природним добрима попут парка природе Стара планина, па се еколози и мештани надају хитном усвајању нових планова и измена Закона о заштити животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво