У Осаки ће бити отворен центар за српски језик и културу

Филолошки факултет Универзитета у Београду угостио је више од двеста професора јапанског језика. Повод – међународна конференција "Подучавање јапанског језика и културе глобално и локално". Као резултат дугогодишње сарадње наших и јапанских филолога, почетком октобра на Универзтету у Осаки биће отворен центар за српски језик и културу.

Јапански језик може да се учи као страни језик, као наследни језик за велику јапанску дијаспору или као језик струке. Зато су овакви скупови важни, како би се сазнало шта је ново на пољу јапанологије.

"Веома је важно да покажемо студентима да за истраживење није довољно само читање књига већ да треба да се ствара сарадња са другим истраживачима, разговарати о томе шта желимо да радимо у будућности како бисмо пружили допринос друштву у којем живимо", истакла је Марчела Мариоти, председница Европске асоцијације професора јапанског језика.

"Дошла сам у Србију, како бих на овом скупу научила много ствари од значајних научника", навела је Роксана са Универзитета у Букурешту.

"Проширујемо мрежу наставника јапанског језика, па очекујемо све више важних савета од ваших професора", Тада Санае из Јапанске фондације 

Професорке Мађима и Марковић већ шет година раде на заједничком пројекту – па ће 1. октобра на Универзитету у Осаки бити отворен Центар за српски језик и културу. Универзитет у Осаки спада међу шест најбољих јапанских универзитета.

"То је државни универзитет. И у њему гравитира читава област западног Јапана. То је половина Јапана. Тако да мислим да ћемо имати једну истински радосну и пропулзивну локацију за наставу и не само српског језика и културе, него за зближавање науче јавности", наводи Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета у Београду.

"Са вашим универзитетом имамо различите облике сарадње. Ваши професори су гостујући професори на нашем универзитету. Један курс ће бити понуђен први пут, и надам се да ће бити дуговечан", истиче Мађима Ђунко са Факултета за језик и културу у Осаки.

Јапански језик учи се на Универзитету у Београду 43 године. Дипломирало је, магистрирало и докторирало више од 700 јапанолога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво