Деца узимају дрогу већ са 14 година

Старосна граница када малолетници почињу да користе марихуану спустила се за две године, каже за Први програм "Радио Београда" чланица Комисије за борбу против дроге у школама, Јелена Јанковић.

На тржишту је све више нових психоактивних супстанци које су све чешће доступне и малолетним лицима.

У последњих пет година старосна граница у којој малолетници имају први контакт са дрогама, спустила се са 16 на 14 година.

Све опасније су и синтетичке дроге, које заузимају велики простор у илегалној производњи. Познати су и случајеви када је њихово конзумирање довело до смртног исхода.

Како би се превентивно деловоло на децу у школском узрасту, прошлог лета је формирана Владина комисија за борбу против дроге у школама. Њено деловање наставиће се и у овој школској години.

Марихуану подједнако користе и дечаци и девојчице

Марихуана је најзаступљенија дрога, како у Србији, тако и у свету. Иако у Србији није легална, ова психоактивна супстанца све чешће проналази пут до корисника, међу којима је велики број деце, углавном средњошколског узраста.

Истраживање које је спровело Министарство здравља, показало је да ову дрогу подједнако користе и дечаци и девојчице.

У последње време, старосна граница када малолетници почињу да је користе, спустила се за две године, каже за Први програм Радио Београда чланица Комисије за борбу против дроге у школама, Јелена Јанковић.

Додаје да због тога комисија у одређеним школама спроводи низ превентивних активности.

"Седам процената младих се изјаснило да почиње да користи психоактивне супстанце у узрасту између 14 и 17 година. Управо зато, цео програм који смо радили, односио се на све оно што смо младима имали прилике да прикажемо", рекла је Јанковићева.

Навела је да су се теме које су предавачи обрађивали у разговору са младима односиле на ризике од дрога, али такође и на начине на које они решавају сукобе са вршњацима, како да се одупру негативном утицају вршњака, како да креативно проводе време и на који начин да решавају конфликте.

"Кључни и највећи заштитни фактор за младе људе је породица. Ми смо такође у овај програм укључили и родитеље", објаснила је Јанковићева.

Свака школа има упутство о томе како се треба понашати у случају да се појави дрога.

Наставници често умеју да препознају дете које је у контакту са психоактивним супстанцама.

На њих се апелује да не прибегавају кажњавању, већ да прискоче у помоћ.

Строже казне за продавце дроге

Како каже Јанковићева, поред рада са родитељима, ученицима и наставницима, превенција јесу и строже казне за продавце дроге.

"Захваљујући иницијативи комисије, коју смо ми, као Министарстви здравља предали Министарству правде, у изменама Кривичног законика уведен је нови члан, са веома великим казнама за све који продају дрогу малолетним лицима и који користе малолетна лица у продају дроге. Очекујемо да ће се и на овај начин смањити ризик од могућности да млади људи пробају психоактивне супстанце", истакла је Јанковићева.

У Србији и у свету нови тренд су синтетичке дроге. Њихово дејство није довољно испитано нити предвидиво, а забележени су и смртни случајеви проузроковани њиховим коришћењем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво