"Моравски коридор", пут који ће повезати Србију изнутра

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре путем јавног позива, тражи стратешког партнера за изградњу "Моравског коридора". Будући ауто-пут дужине 112 километара је први који ће повезати Србију изнутра, односно два коридора, 10 и 11.

Пројекти везани за трасу Моравског коридора који ће спојити Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак доступни су грађанима у свих седам локалних управа.

Примедбе и сугестије у писаној форми разматраће се 26. августа на јавној седници комисије у Чачку. До тада се убрзано ради на експропријацији земљишта.

Најажурнији су се показали Крушевљани, који су од пролећа урадили највећи део посла. Подељено је скоро 2.000 решења, већином власницима пољопривредних парцела.

"Оно што је најбитније је да су грађани задовољни ценом коју је проценила Пореска управа, од 200 динара по метру квадратном, али сви они који на свом експроприсаном земљишту имају неку културу или објекат, проценитељи ће изаћи и проценити то што је на земљишту, па ће та цена бити увећана за вредност тога што је на експроприсаном земљишту", напомиње градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић. 

Постојећа северна заобилазница око Крушевца, место је одакле ће радови почети. Лева трака ауто-пута из правца Појата градиће се у потпуности, док ће се за десну користити постојећа инфраструктура.

Једна од две петље на територији града, "Крушевац запад", у близини је индустријске зоне, код Западне Мораве.

Предах за уморне путнике

За уморне путнике добра је вест, да ће већ по проласку наплатне рампе моћи да предахну у хотелу. Гостију већ има и то страних.

"Нови ауто-пут овим правцем би био изузетно користан за све, па и нас. Други пут обилазимо Србију. Тако би провели мање времена на путу и лакше дошли до жељених дестинација у унутрашњости. Остало би нам више времена за задовољство", поручује вођа једног француског каравана Ив Шомар.

"Верујем да ће излаз Запад који ће пролазити овде бити један од најфреквентнијих и најпосећенијих из разлога индустријске зоне и из разлога читавог града, туристичке дестинације Копаоник која такође мора проћи ту", каже власник хотела Никола Котур.

Трасом од Појата до Прељине дневно пролази преко 8.000 возила. Житељи Стопање кажу да су велике гужве, посебно када су вашари или пијачни дани.

Регулисање корита Западне Мораве

Упоредо са изградњом ауто-пута, регулисаће се и корито Западне Мораве.

Да би се коридор и околна насеља заштититили од плављења, реконструисаће се постојећи и градити нови насипи, док ће на подручју општина Врњачка Бања и Краљево корито ове реке на неколико локација бити измештено. Значајна новина је и интернет.

"Дигитални Коридор" подразумева постављање оптичког кабла који ће обезбедити интернет конекцију дуж целе трасе. Базне станице биће постављене на бензинским пумпама и одмориштима.

Ова новина омогућиће не само безбеднији, већ и бржи саобраћај, с обзиром на то да ће путници бити обавештавани о евентуалним застојима и актуелним догађајима на ауто-путу Појате-Прељина.

На траси будућег ауто-пута биће изграђено 139 објеката. Посебан изазов за извођаче биће 84 моста, 26 надвожњака, три подвожњака и 10 петљи.

Процењена вредност Моравског коридора је 800 милиона евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво