Три хиљаде учесника десетог Церског марша у част јунака и славу предака

У част јунака Церске битке, од Шапца ка Текеришу, кренула је колона учесника десетог, јубиларног Церског марша.

У колони дугој километар скоро 3.000 људи. Да се поклоне сенима славних предака воља иста за бројне генерације. Тридесет пет километара до споменика на Текеришу за учеснике Церског марша више је од пешачког изазова.

"Са све униформом поново и ове године у част мога чукундеде Солунца и прадеде учесника Априлског рата", каже Драган Митровић из Шапца.

Зоран Ђорђевић из Сремске Митровице истиче да је ово манифестација патриотизма какве нема у Србији. "Нешто изузетно, десети јубиларни марш. Идемо да се поклонимо најбољима и најхрабријима због којих постојимо", додао је Ђорђевић.

Циљ им је исти, исте и потребе. Добра воља, удобна обућа и вода, године кажу нису препрека, а за ходошчће до Цера дошли су са свих страна.

"Имам девет година, ово ми је други пут на Церском маршу и да одам част војницима", наводи Нина Милутиновић.

Миле Савић каже да је дошао из Немачке на овај поход. "Пошто сам и прошле године први пут био и нисам одустао ни ове године да идем, имам 72 године", додао је Савић.

"Долазимо са Романије из Источног Сарајева. Ово је начин да испоштујемо наше јунаке", наглашава Радомир Мутавџевић.

Ветерани Интервентне полиције из Београда кажу да их има шездесет, да први пут учествују како би дали значаја нашим прецима.

Десети марш посвећен је најмлађем генералу и војводи из Великог рата Петру Бојовићу.

"Петар Бојовић је иначе рањен у операцији ослобађања града Шапца после Церске битке и ми смо застали на месту где се то десило", наводи Божа Катић, председник Удружења грађана "Церски марш".

Уз две паузе за доручак и освежење, пут до Цера трајаће осам сати. Колону поздрављену мештанима села до спомен обележја прати полиција и хитна помоћ, а возила на регионалном путу у част учесника традиционалног марша и сама се заустављају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво