Ускоро без папира на царинама

Српска царина наставља аутоматизацију која ће омогућити и безпапирно праћење увоза и извоза. Завршена је прва фаза тог посла у коме Србији помаже ЕУ која је за те намене већ донирала више од милион и 400 хиљада евра.

Заменик генералног директора Управе царина Веселин Милошевић каже да Србија у овом тренутку има царински закон који је 98 одсто идентичан оном који има ЕУ.

"Европска унија нам помаже у томе, они финанасирају, а већ смо аплицирали за новим ИПА средствима за додатних девет милиона евра који ће помоћи у другој фази да се ти системи уведу", рекао је Милошевић у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима, рок је 2023. година када на царинама неће бити више папира.

"То значи да ће се и увоз и извоз обављати разменом електронских порука без царинске декларације, без чекања на шалтерима, без губљења времена, где ће сви имати исти третман и предвидљиве трошкове путовања", објаснио је Милошевић.

На пример, за камион који креће из Немачке у Србију или даље у Бугарску, њега на граници очекује транзитни поступак који је већ компјутеризован.

"Ако жели да робу оцарини у Србији, тај поступак ће се наставити употребом електронских помагала, употребом компјутера, неће више бити шалтера, папира, папирних декларација, нити чекања на царинским терминалима", објаснио је заменик генералног директора Управе царина.

Током посете француског председника две царине су потписале нови документ о сарадњи.

"Француска царина је наш дугогогодишњи пријатељ и имамо одличну сарадњу а потписани документ само показује нашу намеру да развијамо односе и даље. Они су заинтресовани, као и све царине ЕУ, за спречавање злоупотребе шверца и свега онога што утиче на њихов буџет а ми смо заинтересовани да преузмемо све њихове стандарде, сва њихова знања које имају као високоразвијена земља", рекао је Милошевић.

Када је реч о резултатима у раду Милошевић је рекао да је од почетка ове године царина зауставила око две тоне наркотика, недељно открије око 30 миграната који покушавају илегално да пређу царину а месечно се заустави нелегални пренос око три милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво