Ако се нађете усред олује: Не паничити, ићи у заклоњен простор

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић рекао је за РТС да када се нађемо у снажном невремену, основно је сачувати смиреност. Неопходно је уклонити се од великих стаклених површина, не бити под тендама, не бити на отвореном — то су крајње практични савети које треба применити, истиче Миладиновић.

Снажно невреме које је захватило Грчку протутњало је за четрдесетак минута и направило хаос у летовалиштима на поулуострву Халкидики. Седам особа је погинуло, а више од стотину људи је повређено.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Љубомир Миладиновић је рекао да је превенција или нешто урадити пре него што се нешто догоди - врло важно.

"Није довољно да одаберете место одласка на одмор, обезбедити начин путовања, морате још неке кораке учинити, обезбедити путно осигурање, морате се припремити на то које је најближе представништво наше државе у месту где ћете боравити и морате испратити временске прогнозе", каже Миладиновић. 

Подвлачи да када се оваква непогода догоди у изјавама оних који живе на тој територији чује се — ово никада није било. 

"Суочени смо са озбиљним променама и морамо се томе прилагођавати", рекао је Миладиновић. 

Говорећи о томе како да се снађемо у невремену, Миладиновић каже да је најзначајније знати поступати.

"Основно је сачувати смиреност, колико год изгледало тешко, најнижи ниво панике, обезбедити и себе и оне који су око вас на безбедно место, бити у заклоњеном простору, уклонити се од великих стаклених површинама, не бити под тендама, не бити на отвореном — то су крајње практични савети које треба применити", истиче он.

Према његовим речима, овакве ситуације се врло често дешавају брзо, изненада и нема пуно времена да се у њима снађете.

"Покушајте да прво обезбедите место на којем ћете бити безбедни, јер је то основни предуслов даљих поступака", истакао је Миладиновић.

"Када се нађете у ресторану, удаљите се о стакленог зида ресторана, ако сте у башти ресторана уђите у затворени простор, немојте остати под тендом", каже он.

Истиче да је отоврен простор је увек посебно изложен различитим врстама опасности. Забележен је велики број муња, громова и објеката које ветар носи.

Са променом климе појављују се временске манифестације, удари ветра, који су до сада били непознати у појединим срединама, каже Миладиновић.

Како функционише Црвени крст 

Црнвени крст Грчке је одмах био на терену. Говорећи о томе како функционишу институције на међународном нивоу, Миладиновић каже да су процедуре јасне.

Уз све разумевање и саосећање са жртвама и њиховим породицама, овај обим несреће је део неке активности Црвеног крста у Грчкој који он може сам да савлада, указује Миладиновић.

"Говоримо о великом броју наших људи који се налазе на летовању и другим разлозима боравка у Грчкој — у тим случајевима Црвени крст има и друге програме и услуге које могу бити активиране, а то је служба тражења", каже он.

У случају масовних несрећа зна да се догоди и раздвајање породица, одвајање деце, потреба да се упути порука породици која је код куће, то су неке од могућности које стоје на располагању Црвеном крсту и они то раде у устаљеном систему, било да су у Грчкој или да та информација дође до ЦК Србије и врати се ономе коме је намењена, каже Миладиновић.

Оно што је за Грчку специфично је то што је, с обзиром на пролаз миграната, велики број хуманитарних организација већ присутан.

"Велики је ниво хуманитарне помоћи је на лицу места, тако да овакав обим несреће је потпуно могућ да се савлада уз помоћ грчког Црвеног крста", рекао је Миладиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво