Четири разлога да огрев купујете лети

До грејне сезоне има још много времена, али је ово право време за куповину огрева. Пре свега јер су цене дрва и пелета ниже најмање десет одсто. На стовариштима кажу да је интересовање грађана за куповину огрева веће него у истом периоду лане.

Цена огревног дрвета креће се од 3.000 до 6.000 динара по кубику, зависно од дела Србије у којем се купује. Најскупље је, наравно, у Београду.

Повољнија цена није једина корист набавке огрева, нарочито дрвета, током лета. Проф. др Бранко Главоњић са Шумарског факултета у Београду тврди да постоје бар још три добра разлога за то.

Огревно дрво треба куповати у периоду од априла до јуна како би се оставило време да се дрво просуши до почетка грејне сезоне. Управо из те чињенице проистичу преостали разлози за набавку огрева током лета.

Суво дрво боље гори и даје веће количине топлотне енергије и самим тим се троши мање огрева.

"Наша истраживања су показала да домаћинства која користе суво и просушено дрво потроше много мање дрвета за грејну сезону – између 16 и 21 проценат мање се потроши дрвета за исту грејну површину у односу на коришћење сировог дрвета", објашњава професор Главоњић.

Трећи разлог се односи на чињеницу да сирово дрво док гори отпушта већу количину паре која изазива корозију на грејним уређајима и они много брже страдају.

Четврти разлог се односи на штетне гасове који се емитују у атмосферу.

Највише штетних гасова се емитује сагоревањем фосилних горива – угља, мазута, лож-уља. Када је у питању дрво, те емисије су неколико пута мање, али и ту постоји разлика – уколико се користи суво дрво, та емисија је 10 до 13 пута мања у односу на сирово.

Како знати да ли је пелет квалитетан 

И пелет је појефтинио у односу на период март–април, па је сада право време за куповину.

Грађани су се протеклих грејних сезона жалили на лош квалитет пелета. Професор Главоњић упозорава да се пелет неконтролисано увозио без адекватних процедура и контроле квалитета.

"Ми у Србији имамо око 70 произвођача дрвног пелета од којих осам произвођача има одговарајуће европске сертификате и њихов пелет је заиста врхунског квалитета. Постоје и други прозвођачи који немају такве сертификате, али тестирају свој пелет код овлашћених лабораторија", напомиње професор Главоњић.

Покренута је и иницијатива за доношење правилника о квалитету дрвних горива.

"Кроз један такав правилник би се успоставио систем контроле и обавезе произвођача и дистрибутера дрвних горива да не могу да дистрибуирају дрвна горива на тржиште без поседовања одговарајућих атеста, сертификата и, наравно, декларације о производу, којом се успоставља тај правни однос између продавца и купца и где купац онда има могућности да и правним средствима тражи надокнаду уколико му страдају уређаји или је незадовољан квалитетом тог пелета", каже професор Главоњић.

Грађани би, уколико желе да буду сигурни да су купили квалитетан огрев, требало да обрате пажњу да ли пелет има ознаку да је квалитет контролисан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво