Хај-тек пловидба Дунавом и Савом уз навигационе бове

Србија је прва у Европи увела навигационе бове које су видљиве бродовима у свим условима пловидбе. То повећава безбедност пловидбе, каже за РТС помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић.

Инспекција Министарства за саобраћај прошле недеље је појачано контролисала сплавове и бродове на Дунаву.

Помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић рекао је за РТС да су контроле показале да је подигнут ниво поштовања прописа од стране свх учесника у пловидби, али да то мора и може много боље.

"У првим данима контроле видели смо око 40 одсто учесника са недостацима, док су остали испуњавали све прописане услове, чак и најригорозније захтеве, ту мислим на сплавове", рекао је Ковачевић.

Наводи да се контролишу све велике тачке, од Великог Градишта, где је велика фреквенција теретног саобраћаја, затим Нови Сад, Апатин и истиче да добар део учесника у саобраћају поштује прописе.

Прошле године било је око 100 пријава зато што чамци нису били регистровани или зато што су њима управљали они који нису имали адекватно положене испите.

С обзиром на то да се саобраћај на рекама појачава, намеће се и питање шта нам доноси ово лето када су крузери, чамци, глисери или сплавови у питању? На пример прошле године било је регистровано око 3.800 пловила, а капетанија ове године очекује више од 4.000 чамаца и бродова.

Да би пловидба била безбедна у многоме помажу навигационе бове.

"Навигационе бове значајно подижу ниво безбедности саобраћаја на рекама, пре свега када је у питању теретни транспорт и велики путнички крузери", рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, оне су сада видљиве свим заповедницима који имају електронске навигационе карте и обавезне су за све велике бродове.

"Оне нису обавезне за чамце, али да је добро да и власници чамаца имају такву опрему, управо због електронских навигационих бова, речних информационих сервиса, свих ај-ти сервиса који су уведени у унутршњу пловидбу, пре свега због подизања безбедности, рекао је Ковачевић.

Објаснио је да су физичке навигационе бове опремљене и светлосним сигналим, тако да су видљиве у ноћним условима, када је магла и у свим отежаним условима пловидбе.

Поред њих, уведени су и виртуелни атони.

"Када одређена бова буде уништена током пловидбе ми пуштамо виртуелне атоне који су видљиви у електронским навигационим системима тако да брод може неометано да настави да плови без обзира што физички не види бову, јер је види на електронској навигационој карти", каже Ковачевић.

У исто време требало би да се повећају капацитети путничких пристаништа у Београду и другим градовима Србије.

Министарство је са општином Земун и градом Београдом иницирало изградњу међународног пристаништа у Земуну.

Ковачевић каже да би радови на том пристанушту требало да буду завршени у августу и очекује да оно до наредне наутичке сезоне буде значајно реклаксирно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво