Сваки пети чамац на реци неисправан

Инспекција Министарства за саобраћај појачано контролише пловила. Прошле године поднето је око 100 пријава у случајевима када чамци нису били регистровани или када они који су њима управљали нису имали адекатнe дозволе за управљање пловилима.

Безбедност на рекама је веома важна јер се саобраћај појачава. Прошле године било је регистровано око 3.800 пловила, а капетанија ове године очекује више од 4.000 чамаца и бродова.

Министарство саобраћаја почело је опсежне контроле на рекама да би се заштитили наутичари и они који користе пловила. Провера урађена током претходних дана показала је да чак 20 одсто пловила није било исправно.

"Казне су прописане законом и иду од 10.000 до 100.000 динара. Примера ради, уколико користите нерегистровано возило, казна је око 30.000 динара", наводи помоћник министра за саобраћај Вељко Ковачевић.

Када је реч о безбедности, свако пловило мора да има обавезну опрему.

"Обавезно је весло, канап за извезивање, канта за избацивање воде, појаси за спасавање и противпожарни апарат", каже Ковачевић.

Најчешће неправилности које инспектори региструју су употреба нерегистрованих чамаца, вожња без дозволе и неисписане регистарске ознаке.

Контроле широм Србије

У Београду су у фокусу Сава и Дунав а контроле се врше и на другим рекама широм Србије.

Наутичари ће до краја године морати да замене дозволе које тренутно имају. Замена дозвола је бесплатна и треба је завршити до 31. децембра.

Крузерски туризам је у порасту у нашој земљи због чега се убрзано ради на заокруживању инфраструктурних тачака.

"Скоро 100.000 људи ће доћи крузерима у Београд ове године због чега се уводе и мањи пристани за панорамска разгледања а до краја августа треба да буде завршено и међународно путничко пристаниште у Земуну. Безбедност је на највишем нивоу што није последица случаја већ организованог рада. Са градом Београдом припремамо и нове услове за сплавове који неће моћи више да буду постављани на потезу од Бранковог моста до Ушћа", рекао је помоћник министра саобраћаја Вељко Ковачевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јул 2020, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Laž

Zamena dozvola nije besplatna već se naplaćuje. Neispravna i neregistrovana plovila su dva različita pojma. Može se reći neregularna plovila ili plovila kojima nije dozvoljeno kretanje.

(петак, 05. јул 2019, 17:11) - Nautičar [нерегистровани]

Skrivena kapetanija

Može li gospodin savetnik da objasni zbog čega je telefon kapetanije u Beogradu van funkcije već mesecima i nigde na internetu ne može da se nadje nikakvav kontakt sa istima