Ко има право на породичну пензију

Око 340.000 пензионера код нас живи од породичне пензије. Право на ту пензију имају супружници и деца док се школују, као и особе које су трајно радно неспособне. После одлуке Уставног суда, они који су ступили у брак са особом старијом од 65 година више немају додатне услове за наслеђивање пензије.

Једина пензија која се не зарађује већ наслеђује, сада је доступна свима по истим условима. Да је одредба закона неуствна, указивали су грађани, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић затражила је мишљење Уставног суда.

"Ви можете и у неком другом циљу, а не у циљу заједничког живота склопити брак и раније током младости. Не постоји разлог да због сумње за склапање брака у 65. години имате дискриминаторне услове", каже Јанковићева. 

Око 60.000 захтева за породичну пензију годишње стиже фонду, до сада се испостављало да право на то не остваре сви. Они који су се венчали са особом старијом од 65 година, требало је да имају бар две године брачног стажа или заједничко дете.

"Веома слично је у законодавству Немачке, у законодавству Аустрије, такође у БиХ и у Републици Српској, нешто слично је и у Хрватској", каже Зоран Милошевић, помоћник министра за рад, борачка и социјална питања.

"Не можете неког дискриминисати зато да бисте заштитили злоупотребу, а ако постоји злоупотреба, онда постоје други правни механизми", истакла је повереница.

У том случају на потезу су судови и тужбе за поништење брака. Могу их поднети све заинтересоване стране или тужилац.

Петина пензионера код нас прима породичну пензију. Многи од њих су се одрекли своје да би узели породичну, јер је она, и поред тога што се умањује за тридесет одсто, повољнија од оне коју су сами зарадили.  

Када пензију наслеђује један члан породице – прима 70 одсто износа, за сваког додатног исплата се повећава за десет одсто. Ако је деле четири члана, пензија се исплаћује у целости. Партнери из ванбрачне заједнице и даље немају право на такву пензију.

"Свакако да ћемо приликом следеће измене закона и то имати у виду. Знамо како је прописано Уставом и то ће се регулисати, ја се надам веома брзо", каже Зоран Милошевић.

Да би имала право на супругову пензију, жена у тренутку његове смрти мора да има најмање 45 година. Пензију добија са 53, а удовац у 58. години. Само у случају трајне радне неспособности, такво право се остварује без обзира на старост.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво