Од тога шта ваше дете једе данас, зависи шта ће јести кад одрасте

Кад питате децу шта највише воле да поједу то су хамбургери, грицкалице, сокови. Лоше навике у исхрани се лако стичу, а веома тешко мењају. Због тога бар децу треба учити, од малих ногу, како да се правилно хране.

Покренут је пројекат који је првенствено намењен приватним вртићима, али практично свој деци која похађају предшколске установе.

Сарадница на унапређивању превентивно-здравствене заштите Зорица Цмолић рекла је да се о исхрани деце брине још док су у стомаку мајке. За вртиће пресудан је тренутак када деца прелазе на чврсту храну, дакле од прве године.

"Навике у исхрани се стичу у најранијем периоду. Деца су тада као сунђери, све упијају. Рани развој је важан за све будуће кораке. Сваки залогај је важан, јер од тога шта данас деца једу зависи какве ће изборе да праве током читавог живота", рекла је Цмолићева.

Деца која похађају јаслице и вртић већи део оброка имају у тој установи, него код куће. Зато је важно да исхрана буде разноврсна и балансирана.

"Најважније је да учимо децу разноврсној исхрани, то је важније од садражаја. Важно је да дете хоће да проба храну. Када хоће, онда немамо проблем са исхраном детета у каснијем периоду", рекла је Зорица Цмолић додајући да су у предложеном јеловнику заступљене житарице, млечни производи, месо, махунарке и поврће.

Родитељима је исхрана деце најважнија и увек питају да ли је дете јело довољно и шта је јело. Они, међутим, могу и да одмогну, тако што би давали грицкалице и задовољавали психолошке потребе деце храном, наводи Цмолићева.

"Овим пројектом предвидели смо да дамо препоруку за тих 25 одсто хране што једу код куће, тај један оброк. Није обавезујуће, али наш допринос је да то буде избалансирана исхрана", рекла је Зорица Цмолић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво