Ђорђевић: Ускоро имплементација система социјалних карата

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са представницима 13 земаља чланица Европског удружења медицинских стручњака из области осигурања и социјалног осигурања (ЕУМАШ). Ђорђевић је са представницима тог удружења разговарао о актуелностима из области осигурања и начинима за унапређивање система социјалне заштите.

Зоран Ђорђевић је нагласио да је Србији, која је од 2012. године укључена у рад ЕУМАШ кроз активно чланство Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, размена искустава са осталим чланицама веома драгоцена.

"Социјална заштита је људско право сваког грађанина наше земље, а кроз сарадњу Влада Србије ће моћи да изгради још јаче друштво, које ће имати социјалну заштиту и социјалну сигурност на највећем могућем нивоу. Разменили смо искуства, отварали теме и питања која су нама посебно корисна и разговарали о доношењу важних одлука", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да се на годишњем нивоу у Србији обави више од 90.000 медицинских вештачења по основу захтева из више области.

Према његовим речима Србија ће ускоро имплементирати систем социјалних карата, које ће функционисати по узору на Данску, која има најсавременији и најефикаснији Закон о социјалним картама.

"Као што су наложили председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ане Брнабић, трудимо се да стандарде и законе наше државе подигнемо на највиши могући ниво, и верујем да ћемо у томе и успети и то не само када је реч о социјалним картама, већ у свим сферама, јер то наши грађани заслужују", рекао је министар.

У име Европског удружења медицинских стручњака из области осигурања и социјалног осигурања, Жан Пјер Шенкеларс, рекао је да свака земља заслужује да има најбољу социјалну заштиту.

"Веома је важно да изградимо мостове између различитих сфера социјалне сигурности, како би људи могли да уживају у истим правима, а то можемо постићи само ако делимо искуства и учимо једни од других. Тако ћемо успети да изградимо социјалну сигурност и да свака земља има најбољу социјалну заштиту колико је то могуће, јер она треба да буде у складу са оном коју вреднује Европска унија и за коју се она залаже", рекао је Шенкеларс.

Састанку су присуствовали представници ЕУМАШ-а из Белгије, Босне и Херцеговине, Чешке, Естоније, Француске, Немачке, Холандије, Пољске, Словачке, Словеније, Шведске, Швајцарске и Финске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво