Најстарији се најређе одлучују да пријаве насиље

Уочи Међународног дана борбе против насиља над старима, покренут је пројекат "Унапређење међугенерацијског дијалога". Спроводи га центар за подршку и инклузију "Хелп" у сарадњи са Повереником за равноправност. Пројекат ће почети позоришном представом "Колико имате година?" и дебатом на тему Међугенерацијска солидарност.

Насиље над старима је у сталном порасту. Поред физичког насиља присутни су економско злостављање и занемаривање.

Бранкица Јанковић, повереница за за заштиту равноправности нагласила је за РТС да ће и ове године Међународни дан борбе против насиља над старима обележити са све три генерације.

"'Колико имате година' назив је данашње трибине коју организујемо, у којој ће учествовати најмлађи, настарији и ми из средње генерације", истакла је гостујући у Дневнику РТС-а Јанковићева, додајући да су деца та која немају предрасуде према старењу.

У Пан театру за све генерације бесплатна представа "Колико имате година"

"Циљ ове две трибине, коју организујемо данас у Београду и сутра у Панчеву је да разговорамо о томе колико смо једни другима потребни и колико је савремени начин живота и овај брзи темпо који хтели-не хтели морамо да пратимо, можда чак и највише одразио на лошији квалитет живота наших најстаријих суграђана", рекла је повереница.

Један од облика насиља је и занемаривање, док финансијско насиље представља највећи ризик.

Повереница је истакла да су резултати према једном истраживању које су спровели у сарадњи са Црвеним крстом показали да је финансијско насиље један од најзаступњенијег облика насиља.

"Двадесет одсто најстаријих суграђана трпи неки облик насиља, око четири одсто физичког насиља, док су много више заступљени други облици насиља, попут финансијског", навела је Јанквовићева.

Финансијско насиље је израженије код грађана са вишим примањима.

"Образованији грађани често нису они који одлучују на који начин ће располагати са својим примањима", рекла је повереница и додала да је то нешто што треба да буде у фокусу свих надлежних служби и да су културни садржаји један од начина за сузбијања предрасуда.

У 2018. забележено 3.000 случајева насиља над старима

Повереница истиче да је један од начина за спречавање насиља над старима указивање на проблем, али и трибинама, васпитањем од малих ногу, ефикасним деловањем служби.

"Најстарији се најређе одлучују да пријаве насиље, због тога што их је срамота и због тога што су насилници најчешће најстарији чланови породице", каже Јанковићева.

За предлог да се подигне старосна граница за пензију на 70 година, Бранкица Јанковић каже да би се он морао добро размотрити.

"Наш очекивани просечни животни век далеко је од европског просека и наши стандарди квалитета безбедности и здравља на раду нису такви да би се могло разматрати подизање границе као обавезна категорија", закључује Јанковићева. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво