"Прекретница је била 2014. година"

Сектор за ванредне ситуације има девет специјализованих јединица за спасавање на води и под водом у којима је око 300 људи обучених и потпуно опремљених за реаговање у случају поплава. Они су данас, као и претходних дана, непрекидно на терену.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић рекао је за РТС да је протеклих дана било 312 евакуисаних. Више нема захтева за евакуацију.

Вода се повлачи, па се ради на испумпавању воде из објеката и депресија. "То се радило целу ноћ и данас ће се наставити, док се не створе нормални услови за живот", рекао је Николић истакавши да грађани и тој управи могу да се обрате за све што затреба.

Истиче да бујичне поплаве знају да буду катастрофалне – вода је јака и моће да угрози животе. Због тога је важно слушати упутства надлежних.

"Ако не послушају у том тренутку, постоји опасност. Срећом, овај пут није било много таквих ситуација. Било их је спорадично, али не у налету јаких вода", рекао је Николић.

Истиче да проблеми настају и када грађани не послушају упутства и уђу возилима у депресије. "Ако уђу у бујицу, она може да однесе и возило. Не треба улазити у матицу воде, него сачекати. Кратко траје та бујична вода, не треба ризиковати", навео је Николић.

Реке препуне смећа и пластичног отпада представљају тужну слику Србије, истиче начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту.

"То је по целој Србији проблем. Имамо огромне површине са пластичним флашама, то су покретне депоније. Врло често због њих долази до зачепљења, поготово код пешачких мостова. Вода не може да тече својим коритом, него излази и угрожава животе", објашњава Николић који додаје да се у коритима виђа свашта, од шибља и дрвећа до објеката који су саграђени у самом кориту.

Ипак, сматра да је 2014. била прекретна година за свест грађана.

"Мислим да је 2014. била прекретна година јер смо схватили да може животно да нас угрози. Мислим да се свест диже, да треба више маркетиншки да се ради и да казне буду више, да људи не би радили неке ствари. То постоји свуда у свету. Тешко да без казне можемо да регулишемо такав начин опхођења према природи", закључио је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво