Да ли остаци цркве у Мачванској Митровици крију гроб светог Методија

Дан Ћирила и Методија – 24. мај обележаваћемо као државни празник дан словенске писмености и културе. Један од твораца словенског писма глагољице Ћирило почива у Риму, али се не зна где почива Методије. Претпоставља се да је његов гроб на остацима средњовековне цркве у Мачванској Митровици.

Више од хиљаду година било је светилиште. Од цркава до манастира више градитељских слојева из византијског доба и неколико гробница од којих је једна епископска. Откривен шездесетих година прошлог века, локалитет "Зидине" или "Ширинград" у Мачванској Митровици, педесет година је заштићен, али не и детаљно истражен.

Отуда и недоумице да ли је овде међу остацима цркве гробно место Методија, који је у средњем веку био епископ Сирмијумски.

"Мађарски колега Имбре Боба је изнео ту тврдњу да је ово Методијев гроб, међутим истраживања које је спровео Владислав Поповић, налази новца и налази неких других предмета касније, указују да гроб не може бити Методијев, али може бити гроб неког од епископа из 11, 12 века", каже Перица Шпехар, професор Филозофског факултета у Београду. 

Средњовеково наслеђе на подручју Сремске Митровице остало је у сенци значаја античких ископина некадашње римске престонице Сирмијума. За археологе и науку - отворена је тема.

"Не могу ништа да кажем прецизно, у ствари чекамо нове археолошке налазе", каже Мајкл Вернер са Универзитета у Олбенију.

Зна се да су браћа Ћирило и Методије ширили писменост на подручју великоморавске кнежевине и Паноније. Зна се и да је Методије био епископ у овим крајевима, али да ли је управо на остацима цркве у Мачванској Митровици његов гроб не зна се.

"Морамо да радимо пројекте, прво за конзервацију овог што имамо, друго да радимо даља истраживања, мора се доћи до податка, ни једно друго место у свету нема толико елемената које везују гробно место Светог Методија са овим местом", каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

Потврда би значила да је Мачванска Митровица једно од најзначајнијих места у развоју хришћанства међу Словенима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво