Стан на дан, кад порезници закуцају на врата

Бизнис издавање станова на дан цвета већ десетак година. Најчешће се пословало у сивој зони, а та област сада је регулисана Законом о угоститељству који ће у потпуности бити применљив на јесен, до када ће важити стара подзаконска акта. Шпиц туристичке сезоне осим прихода донеће и трошак онима који издају смештај, јер од 1. јула почиње њихово опорезивање.

Брза и лака зарада издавањем собе, апартмана или стана биће могућа и убудуће али уз поштовање одређених прописа. Новина је и да ће станодавци сами пријављивати госте, а не преко посредника.

Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација каже да то што се данас популарно назива стан на дан - јесте дефинисано као угоститељска услуга смештаја у домаћој радиности.

"Први пут имамо законски дефинисан услов у смислу да се свако издавање некретнине на период краћи од 30 дана дефинише угоститељском услугом пружања смештаја у домаћој радиности", истакао је Кнежевић.

За оне који се о закон ипак оглуше, предвиђене су новчане казне од неколико стотина хиљада динара.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута каже да постоји једна сегмент у овом послу који још увек ради у сивој зони.

"Ја сам потпуно сигуран да ће сви који озбиљно желе да се баве овим послом након усвајања закона схватити да је најједноставније да плате тај мали износ који је неопходан као паушални порез на годишњем нивоу", рекао је Сеничић.

Кнежевић објашњава да је износ пореза који ће се плаћати пет одсто од просечне бруто зараде остварене у претходној години помножен са коефицијентом туристичког места.

"Ако причамо о просечној бруто заради у претходној години, рецимо да би порез у овом тренутку за ову годину за издаваоце који се налазе у туристичком месту прве категорије, а то су Београд, Златибор, Врњачка Бања - износио између 3.400 и 3.500 динара по једном кревету. Кад видите по којим ценама се тржишно издаје тај један кревет, схватите да кроз два или три издавања тог кревета ће моћи да се плати годишњи порез", објашњава Кнежевић.

У лов на оне који раде мимо закона кренула је и Координациона комисија за инспекцијски надзор Министарства државне управе и локалне самоуправе. У томе ће им помоћи и 1.000 младих инспектора чије се запошљавање очекује у наредне три године.

Драган Пушара из Министарства државне управе и локалне самоуправе каже да у случају да се говори о Београду, ради се о готово 1.600 објеката који су категорисани, дакле налазе се у регистру објеката који се издају и ако се погледа тај број и упореди са бројем који се налази на Booking.com и Airbnb види се подударност.

"Нема много сиве зоне у овој области, ту је тржиште учинило своје. Некада је било довољно имати један стан па да од тога може пристојно да се живи, данас је и ту понуда и потражња учинила своје па су данас боље котирани на та два претраживача они који имају више објакта, конкурентнији су и онда поједини људи који су имали један стан или мање тих јединица и из тих тржишних разлога напуштају", каже Пушара.

Убудуће непозвани гости биће и инспектори, који ће моћи да се пријављују као туристи у смештајним објектима. На тај начин провераваће да ли је смешај категорисан и да ли испуњава услове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво