Невреме узело данак српској пољопривреди

Глобалне климатске промене и невероватно чине могућим. Снег у мају узео је данак српској пољопирвреди. Држава најављује повећање субвенција за противградну заштиту и надзор код осигуравајућих кућа ако са терена стигну информације да нису поштено процениле штету. За санацију штете од елементарних непогода и смањење штетних гасова са ефектом стаклене баште од 1. јула на располагању ће бити и средства Зеленог климатског фонда Уједињених нација.

Од почетка маја у Србији само два дана није падала киша. У Срему било је троструко више падавина него што је уобичајено. Олујно невреме, град и снег десетковали су род воћа у деловима Западне Србије и до 90 одсто.

Наду у осигуравајуће куће полаже и министар пољопривреде. Каже да би поштена процена и исплата штете навела пољопривреднике да се више осигуравају јер то тренутно чини тек сваки десети. 

"Апелујем на осигуравајуће куће, немојте се људи играти, немојте да чекате са проценама, да излазите на терен да вас људи чекају данима. Осигуравајуће куће су добиле могућност. Држава даје 70 посто субвенције. Сад је на њима да одиграју главну улогу - да те људе испоштују", каже Бранислав Недимовић.

Према његовим речима, извршиће се одговарајуће промене у начину финансирања противградних мрежа и повећати проценат подршке. 

"Оно што је било 50 посто подршке повећамо на 15, 20 посто", каже Недимовић.

Суше, поплаве и друге непогоде због климатских промена које смо некада гледали на Дискаверију одавно су и у нашем дворишту, речено је на састанку представника Владе и Зеленог климатског фонда УН. 

Конкурс за средства фонда вредног 10 миљарди намењених смањењу ефекта стаклене баште и санацији штете изазване елементарним непогодама у Србији требало би да буде отворен 1. јула

"Микро пројекти су до 10 милиона евра, док јако велики инфраструктурни пројекти могу да иду и преко 250 милиона евра. У суштини, за пројекте могу да аплицирају све заинтересоване стране. то могу да буду и приватни сектор и невладине организације и држава", каже Данијела Божинић, експерт УНЕП-а.

"Очекује се да се уз овај фонд смањи емисија штетних гасова са ефектом стаклене баште. Такође знамо да један евро уложен у заштиту од поплава може да уштеди шест евра за санацију последица", каже Ханс Фридрих Шодер, стални координатор УН у Србији.

Осим у пољопривреду средсва фонда могу да се користе и за енергетски ефикасно зграде и електричне аутомобиле који се пуне енергијом из обновљивих извора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво