Борба против насиља у школама – која је улога саветника

Министарство просвете Србије ангажоваће 74 саветника за заштиту од насиља у школама, како би се предупредило вршњачко насиље које је из године у годину у експанзији. Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете најавила је за РТС да ангажовање саветника почиње од септембра следеће школске године.

Миља Кривокућа је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да саветници који ће бити ангажовни већ раде у систему образовања и васпитања и да је ово вид њиховог додатног ангажовања.

Како каже, реч је о педагозима, психолозима и нaставницима који су запослени у школама али то не значи да ће радити у својим школама.

Кривокућа наводи да су они бирани према различитим критеријумима као што су претходни рад на превенцији насиља или укључивање у програме заштите.

Саветници ће обуке добијати континуирано, рекла је Кривокућа и додала да ће им то помоћи да добро познају систем и процедуре.

Објаснила је да Министарство има школске управе као организационе јединице и да у њима постоје просветни саветници који пружају подршку школама.

Саветници за заштиту од насиља ће бити ангажовани када буде постојала потреба да се некој школи пружи подршка да унапреди систем заштите од насиља или ако буде постојала нека конкретна ситуација.

Како каже Кривокућа, они неће радити директно са децом и родитељима, већ као подршка онима који већ раде у школама, да им покажу примере добре праксе, процедура и да им укажу како да комуницирају са родитељима или које активности да спроводе са ученицима.

Миља Кривокућа додаје да су основне школе најспецифичније јер покривају велики дијапазон узраста.

Такође, у основним школама су родитељи мало више укључени и заинтересовани за рад него у средњим школама.

Програми заштите од насиља подразумевају превентивне активности, рекла је Кривокућа и додала да свака школа има обавезу да годишњим планом предвиди програм заштите.

То може бити укључивање деце у различите радионице на којима могу да стекну социјалне вештине, како да комуницирају, препознају емоције и решавају конфликте.

Такође, Кривокућа наводи да је потребно радити и са одраслима тако што би се обезбедили стручњаци који би држали предавања и трибине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво