Дан победе и Дан Европе

Данас се обележавају два празника. Дан победе у Другом светском рату над фашизмом и Дан Европе када је 1950. усвојена декларација за формирање Европске заједнице за угаљ и челик.

Девети мај слави се као дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Тада је Немачка потписала капитулацију, али рат је завршен неколико месеци касније безусловном капитулацијом Јапана.

У Другом светском рату највише је страдало војника и цивила из бившег Совјетског Савеза, 27 милиона. Затим следе Пољска, Немачка и Југославија.

Црвена армија имала је одлучујући улогу у ослобађању Европе од фашизма 1945. године. Зато се на тај дан, највећа војна парада одржава у Москви.

Од 1985. године Девети мај обележава се и као "Дан Европе". На тај дан 1950. усвојена је Декларација у којој је француски министар спољних послова, Роберт Шуман, позвао на формирање Европске заједнице за угаљ и челик, што је реализовано наредне године.

Тиме је производња угља и челика, као основних сировина за израду оружја, стављена под контролу организације, како би се онемогућио нови сукоб.

Сарадња шест држава – Француске, Западне Немачке, Италије, Холандије, Белгије и Луксембурга унапређена је увођењем царинске уније и формирањем Европске економске заједнице у Риму 1957. године.

Уговором из Мастрихта 1993. године Заједница је добила ново име – Европска унија. Постала је и монетарна унија, а јединствена валута евро уведена је 2002. године. Тада је покренута заједничка спољна и безбедносна политика (тако да сада Унија има своје цивилне и војне мисије ради очувања мира у света и план за стварање сопствене војске).

Уговором из Лисабона 2009. године Унија је стекла међународно-правни субјективитет. Унија се ширила, али и доживела да једна држава чланица, Велика Британија покрене поступак напуштања организације.

На ширем плану, Европска унија увела је економске санкције Русији због сецесије Крима, има деликатне односе са атлантским савезником Сједињеним Државама због царина и односа према НАТО-у, у процесу је обликовања јединствене политике према Кини и њеном продору на запад кроз програм "Појас и пут".

То су земље антифашистичке коалиције победнице у Другом светском рату, оснивачи Уједињених нација и сталне чланице Савета безбедности, који је задужен за одржавање мира у свету. Зато су Дан победе и Дан Европе прилика за обнову међусобних односа и поштовања међународног права успостављеног после Другог светског рата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво