Гајење коза уместо стресног велеградског живота

Рођењем петог детета, Војислав и Јасмина су брз и стресан београдски живот, заменили мирним, у чајетинском селу Крива Река. Намера им је да створе самоодрживо газдинство, настављајући традицију гајења алпских коза Војислављевих родитеља.

Због квалитета и тражње за козјим сиром које производи свекрва, Јасмина Костић је размишљала о преласку из Београда у Криву Реку, а дефинитивно су се одлучили с њеном петом трудноћом, прошлог лета.

"Пољопривреди треба времена, ми смо овде тек годину дана. Не иде онако брзо као што смо мислили, али опет иде неким својим путем, иде у правцу у ком смо зацртали", прича Јасмина.

Две ћерке су остале на школовању у граду, двојица дечака су кренула у школу и вртић у селу, а најмлађи Вук још увек само прати маму и тату у проширивање бабиног и дединог газдинства.

Уз педесетак алпских коза, гаје и пилиће, мангулице, саграђена је млекара, настоје да осим на прагу, у Ужицу и Београду, пласирају сир и на Златибору.

Јасмина је била успешан пројекат менаџер у Београду, а Војислав је радио у иностранству, и циљ им је једно самоодрживо домаћинство, где ће произвести довољно хране и за сопствене потребе и за животиње, као и потребну енергију, ослањајући се на науку.

"Видео сам све што је добро и што је лоше и у Европи, и на истоку и на западу, и гледам да заједно са Јасмином, да направимо неку нашу причу, да покупимо све што је добро, што смо видели, као што је аквапонија. То је систем где гајимо рибу у базенима, риба храни биљку, биљка пречишћава воду и враћа чисту воду риби и као завршно имамо плод биљке и имамо рибу која порасте", објашњава Јасминин супруг, Војислав Нићифоровић.

Управо им је стигао пластеник за аквапонију и док планирају како да све профункционише до краја године, Јасмина узгред договара и активности чајетинског Савеза сеоских жена у који се радо укључила.

"То је заправо она доза менаџмента која мени прија, која није толико стресна, ја сам од тог стреса великог и побегла, а нешто што својим знањем и својом енергијом могу да допринесем овој заједници. Овде су жене феноманалне, сеоске жене заиста свашта знају", каже Јасмина.

Планова је напретек, става је да ће удружене лакше пласирати своје производе, остваривати редовне приходе, те примером показати и другима да село може бити мирна лука за младе брачне парове, каква је Крива Река за њену седмочлану породицу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво