Струка против гондоле, аргументе набројали у писму

Струковна удружења окупљена око иницијативе против градње гондоле на Калемегдану упутила су дописе надлежним министарствима и Републичком заводу за заштиту споменика културе у којима су затражила да хитно зауставе овај пројекат. Наводе да би изградња гондоле довела до неадекватне промене историјског језгра Београда и могуће девастације Београдске тврђаве, заштићене као непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.

Сматрајући, како наводе, недопустивим да се Београдска тврђава, која је заштићена као непокретно културно добро од изузетног значаја на најгрубљи начин девастира и обезвређује предвиђеном изградњом гондоле на Калемегдану, струковна удружења упутила су писма на адреса више институција.

Писано је министарствима грађевинарства и културе, Националној комисији за сарадњу са Унеско при Министарству спољних послова и Заводу за заштиту споменика културе.

У писмима указују на нерегуларности као што је непоштовање важећег Генералног урбанистичког плана којим се забрањује постављање жичаних сајли у подручју Београдске тврђаве, изради Плана детаљне регулације за изградњу гондоле, као и на недовољну заштиту и нарушавање културног наслеђа.

"Нису поштовани закони. Нису поштоване декларације, ни домаће, ни међународне. Није консултовано шта струка мисли. Није направљена никаква анализа о рентабилности тога, одрживости. Једном речју, само се уништава без икаквих идеја зашто се то ради", каже др Ирина Суботић, потпредсеница организације за очување културног наслеђа "Европа Ностра".

Последице из градње гондоле биле би огромне, упозорава струка.

"Најпре за саму тврђаву, кад ће се уништити сви слојеви на којима почива Београд. Затим, уништиће се природа, а стално говоримо како нам је она потребна. Уништиће се досадашњи договори о стављању Београдске тврђаве на Тентативну, то јест на придружну листу Унеска и могућност да цео Београд постане део Унескове листе најзначајнијих споменика света. То ће угрозити и положај наше културе и углед Србије у свету", додаје Ирина Суботић.

У писмима је наглашено да услови прописани Планом детаљне регулације за изградњу гондоле не обезбеђују механизам за заштиту археолошког наслеђа уколико оно буде пронађено.

"Споменик културе од изузетног значаја – Београдска тврђава није само ово што видимо и кроз шта шетамо. Ово је место на коме су настајали сви Београди, један наш колега је то назвао мајком свих Београда и где можемо да видимо наслојавање, готово у континуитету, 7.000 година историје становања на овоме месту. Међутим, када се почиње са било каквом градњом, уништавају се археолошки слојеви који су неповратни", каже др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

Носилац пројекта ЈП "Скијалишта Србије" тренутно је у фази израде документације за добијање дозволе за градњу гондоле.

РТС је питања поставио и градској управи као и Републичком заводу за заштиту споменика културе који је издао акта који омогућавају пројекат изградње гондоле. Одговоре нисмо добили.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да ће се то министарство огласити након што се утврди да ли су установе културе поступале са законом.

Петицију против градње гондоле до сада је потписалао око 14.700 грађана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво