Постигнут договор о прекиду штрајка у "Поштама Србије"

Након разговора потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са представницима запослених у ЈП "Пошта Србије", који су већ више дана у штрајку незадовољни условима рада и третманом од стране пословодства овог предузећа, постигнут договор о прекиду штрајка.

Запослени су прихватили све предлоге које је изнео потпредседник Стефановић и сагласни су са прекидом штрајка и предузимањем мера ради успостављања нормалног процеса рада, наводи се на сајту Владе Србије.

У разговору је договорено да се до 4. априла изврши расподела другог дела остварене добити за 2017. годину, а да се до 24. априла изврши расподела првог дела из остварене добити за 2018. годину.

Такође је договорено да се у року од седам дана формира радна група за колективно преговарање, у којој ће, поред представника репрезентативних синдиката, пословодства и оснивача, учешће узети и три представника запослених са данашњег састанка.

Она ће имати задатак да се измени члан 42 Колективног уговора, на начин да се расподела средстава из добити почев од 2018. године исплаћује линеарно.

Радна група има задатак и да се Колективним уговором предвиди правни основ за једнократну исплату накнаде материјално угроженим запосленима, а минимални износ је 20.000 динара.

Рок за наведене измене и реализацију је 10 дана од дана формирања радне групе.

Треба да се изврши и анализа коефицијената основне зараде, на начин да се технолошка радна места више вреднују.

Такође имају задатак да се преиспита оправданост постојања појединих радних места (велики број саветника, заменика и других дуплираних руководећих радних места).

У септембру други део средстава из добити 

Рок за анализу и достављање извештаја Влади Републике Србије је новембар ове године, након чега би Влада предузела мере у циљу увећања масе за зараде за 2020. годину, уз реформу коефицијената зараде.

Договорено је и да се у септембру исплати други део средстава из добити за 2018. годину.

Такође је договорено да се средства за повећање основних зарада (корекција), као и средства за увећање зарада по основу радног учинка (стимулација) преусмере са административних послова на технолошке послове, са изузетком дефицитарних радних места (ИТ послови и сл).

Како се наводи, пословодство предузећа све пријеме у радни однос треба да стави у сврху технологије, односно да неће примати запослене на административним (канцеларијским) пословима.

Сви запослени, који су учествовали у штрајку су добили гаранције да неће трпети последице у предузећу због ступања у штрајк, као и да ће се обуставити сви до сада започети поступци кажњавања од стране пословодства ЈП "Пошта Србије".

Састанак је протекао у коректној атмосфери, уз присуство сарадника министра Стефановића и директора РПЛЦ-а Београд, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво