Сваки шести пар у Србији се суочава са неплодношћу

Према званичним подацима око 25 милиона људи у Европи има проблем са плодношћу, док се са тим проблемом у нашој земљи суочава сваки шести пар, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић на отварању међународне конференције "Европа у Србији - ИВФ".

Зоран Радојичић је рекао да је одржавање те конференција веома значајно за град Београд и за целу Србију, с обзиром на то да је о проблему неплодности потребно причати и подизати свест о томе у друштву.

Градоначелник Београда је навео да град води демографску политику у складу са политиком коју води Влада Србије, а да што се тиче јавно-здравствене политике Града Београда приоритети су здравље деце, трудница и породиља.

Према његовим речима, у овом тренутку се завршава породилиште у Лазаревцу, његова реконструкција и опремање, а у овој години је набављена и нова опрема за заштиту деце и здравствену заштиту жена.

"Радили смо и на едукацији тимова у саветовалиштима за рани развој, а радили смо и на томе да и патронажне службе раде боље него у претходном периоду. Град Београд жели да направи допринос у овој области директно, на тај начин што ће повећати број покушаја вантелесне трудноће, тако да у овом тренутку тражимо законске модусе да директно дамо свој допринос решавању проблема неплодности", навео је градоначелник.

Радојичић је додао да је за Србију изузетно значајна демографска политика, а за проблем неплодности и подршка друштва.

"Јасно је да је у решавању овог проблема потребно велико стрпљење парова, потребна им је подршка и лекара и медицинског особља, али и целокупног друштва, зато је и овај скуп важан", казао је Радојичић и додао да тај проблем не могу решавати појединци.

За четврти покушај неопходно доношење правилника

Конференција скреће пажњу на битну ствар - неплодност у Србији, навела је председница Удружења "Шанса за родитељство" Сандра Јовановић.

Додаје да се надају да ће добити боље услове, као што су четврти поступак вантелесне оплодње или израду правилника који су веома битни за наставак лечења парова.

Јовановићева је подсетила на то да сада у Србији постоји могућност три покушаја вантелесне оплодње о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, могућност замрзавања и одмрзавања ембриона, као и могућност да парови који су добили једно дете из вантелесне оплодње могу да иду на још два поступка.

"Наша идеја је да имамо још један поступак, четврти, а правилници су нам битни јер имамо закон који регулише процедуру вантелесне оплодње и донацију, али немамо правилнике и зато не можемо да радимо процедуру донације у Србији", казала је Јовановићева.

Јовановићева је истакла да је једна од тешкоћа са којом се суочавају парови који имају проблем неплодношћу то што људи у Србији нису довољно информисани и живе и даље у окружењу које је патријархално, у којем се и даље негативна светлост баца на жену.

Сматра се да када пар нема деце, то увек потиче од жене, истакла је Јовановићева и додала да је 40 одсто мушки стерилитет, 40 одсто женски и 20 одсто стерилитет непознатог узрока.

Важно је не одустати

Милош Трајковић, прво дете које је рођено вантелесном оплодњом у Србији 1987. године, а који је данас ожењен и отац двоје деце, рекао је да се не осећа специјално, нити посебно, без обзира на то што га кроз цео живот прати епитет бебе из епрувете.

Каже да је случајно сазнао како је зачет, у петом разреду основне школе, из новинских чланака који су писали о томе.

"У првом тренутку то ми је било чудно, да не кажем страшно, то што сам посебан у односу на друге. У почетку сам сам истраживао, а касније сам питао родитеље и они су ми објаснили начин на који сам дошао на свет", казао је Трајковић.

Испричао је да му се мајка 14 година лечила од стерилитета и да јој је у Београду, на клиници "Народни фронт" доктор предложио вантелесну оплодњу.

"Доктор јој је то предложио. Њој је било страно и непознато. Рекли су јој да један од милион успе, на шта је она рекла да је можда управо она та једна од милион", наводи Трајковић.

Додаје да су његови родитељи годину дана након њега нормалним путем добили још једног сина.

Трајковић је поручио свим паровима који се боре са неплодношћу да не одустају јер, истиче, нема ништа лепше него држати своје дете у рукама.

На конференцији у Београду, чији је домаћин локално Удружење пацијената "Шанса за родитељство", а коју организује кровно европско Удружење "Фертилитy Европе", учествују представници из 24 земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво