Бољи дани за власнике ауторских права на интернету

Европски парламент изгласао је прелиминарни споразум о новим правилима за заштиту ауторских права на интернету, укључујући и контроверзни члан 13. Према њему, интернет платформа је дужна да пре него што се неки садржај појави провери његово власништво. Циљ нове регулативе је боља заштита права и прихода за креативну индустрију, али, упозоравају критичари, могла би да ограничи слободу говора.

Нова правила могла би да натерају Гугл да склапа уговоре с музичарима, извођачима, новинарима, издавачима, како би користио њихов рад на интернету. За Јутјуб, Фејсбук и Инстаграм – нове филтере како би спречили кориснике да с њихових платформи преузимају материјал заштићен ауторским правима. То ће утицати и на кориснике у Србији.

"Вероватно ће се смањити атрактивност садржаја на интернету и могућност постављања неких садржаја. С друге стране, то може да доведе до повећања пиратерије на оним платформама које функционишу потпуно нелегално, док ће сајтови за резмену садржаја, као што су Јутјуб, Фејсбук и други, вероватно имати неку промену пословног модела јер ће морати да плаћају додатно за нека ауторска права", каже Златан Беговић, помоћник директора Дирекције РТС-а.

Да би се о новим законским решењима гласало, биле су потребне три године. Остаје ипак да их одобри свих 28 држава чланица. Две године су рок за примену директиве на индустрију која у Унији вреди 915 милијарди евра годишње.

"Знам да су многи млади људи можда разочарани овом одлуком, али желим да им поручим да не желимо да филтрирамо и цензуришемо Интернет, нити да укинемо Јутјуб. Али хоћемо да Јутјуб дâ правичну надокнаду онима који стварају садржај те платформе, који од тога живе", каже известилац ЕП за ауторска права Аксел Вос.

Европска комесарка за дигиталну агенду Марија Габријел наводи да је ово кључни моменат за европску културу, дигиталну економију и одбрану европских вредности.

"Реформа иде у корист свим ауторима, новинарима, издавачима, филмским ствараоцима, музичарима, истраживачима, библиотекарима и многим другима", каже Габријелова.

Убрзо по усвајању уредбе, огласила се компанија Гугл, да ће реформе ауторских права проузроковати "правну несигурност" и нанети штету. Претходно, на друштвеној мрежи Твитер огласио се и креативни тим Јутјуба.

"Финална верзија европске директиве о ауторским правима је побољшање, али остајемо забринути. Члан 13 би и даље могао да има нежељене последице које би могле да штете европској креативној и дигиталној економији. Молимо европске државе да ту забринутост имају на уму док иду ка примени нових правила", наводе тим Јутјуба. 

Уочи гласања скупови подршке у Стразбуру, а широм Немачке шетало је више десетина хиљада грађана. Закони који су до сада регулисали ту област последњи пут мењани су пре готово 20 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво