"Херојска 63. падобранска бригада је симбол отпора НАТО"

У Дому Војске у Нишу су свечано уручене споменице породицама погинулих припадника 63. падобранске бригаде, премештеним и пензионисаним припадницима и припадницима батаљона. Министар одбране Александар Вулин је на свечаносту нагласио да је славна и херојска 63. падобранска бригада симбол отпора НАТО агресији.

Потпуковник Видоје Ковачевић сада је у пензији, а 1999. године био је ратни начелник Штаба 63. падобранске бригаде и непосредни учесник борбених дејстава на простору Косова и Метохије у којима је био рањен. За њега добијена војна споменица значи признање и част.

"После 20 година од зликовачког НАТО бомбардовања СРЈ, добили смо споменицу за учешће у бореним дејствима 1999. године. Ово је за мене једно признање, част и знак да држава није заборавила своје борце који су дали много себе за очување српства и СРЈ", истакао је Ковачевић.

Према речима пензионисаног потпуковника Милета Карановића, када је отаџбини било најтеже, припадници 63. падобранске бригаде оставили су своје срце и своју душу за одбрану отаџбине.

"Сваком војнику, ратнику и ветерану је драго када се отаџбина сети њега. Ово је вероватно требало да буде урађено пре више година, али је свакоме од нас драго када се то деси", истако је Карановић.

Министар одбране Александар Вулин је на уручењу војних споменица припадницима некадашње 63. падобранске бригаде, а поводом 20 година одбране од НАТО агресије на СР Југославију, рекао да мало змаља може да се похвали таквим јунацима и таквом јединицом. 

"Непрекинута традиција бригаде је нешто што се у војсци познаје, веома цени и нешто на шта је читав српски народ веома поносан", навео је Вулин.

Истичући да је Србија поносна на сваког свог официра и војника, министар Вулин је рекао да "сви који су учествовали у одбрани од НАТО агресије заслужују нашу пажњу и поштовање. Они који су убијени у НАТО агресији заслужују да их се сећамо и да њихове породице знају да је држава ту и да брине о сваком од њих".

"Србија се поноси сваким војником, сваким официром, сваким полицајцем, свима онима који су одбранили и очували земљу. Уосталом, ко може да каже где престаје народ, а где почиње војска. Били смо једно и остаћемо једно. Зато смо слободни", поручио је министар Вулин.

Битка да се очува народ и даље траје 

Сећајући се НАТО агресије, командант Специјалне бригаде Копнене војске бригадни генерал Мирослав Талијан посебно је истакао отпор нашег народа и успех борбених операција наше Војске, а нарочито њених елитних састава – 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

"Наша држава, уз подршку поново васкрслих и насталих светских сила, и ових дана води одлучну битку да очува свој народ, наше православне светиње и све што је наше на Косову и Метохији. У тој борби и ми, на свој војнички начин учествујемо", поручио је генерал Талијан.

Према његовим речима, признања која се додељују данас значе много, пре свега због погинулих припадника, којима најзад као народ и држава одајемо велику захвалност због борбе у којој нису жалили да дају своје животе.

Заменик командата Здружене оперативне команде и ратни командант 63. падобранске, генерал-мајор Илија Тодоров, рекао је да је војна споменица коју су добили припадници 63. падобранске бригаде још један доказ да се о њима мисли.

Додељивање овакве једне споменице само је доказ да је ова јединица велика, да о њој сви мисле и да наше врховно војно руководство придаје посебну пажњу када је у питању херојска јединица – 63. падобранска, истакао је генерал Тодоров.

На свечаности у нишком Дому Војске, војне споменице породицама погинулих припадника 63. падобранске бригаде уручио је министар одбране Александар Вулин, а премештеним припадницима те бригаде споменице је уручио начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Пензионисаним припадницима бригаде војно признање уручио је заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, а припадницима 63. падобранског батаљона признање је уручио командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.

Свечаности су присуствовали и државни секретар Александар Живковић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво