У пословном свету жене и даље неравноправне

Истраживање Фондације за развој економске науке показало је да међу запосленима има 13,5 одсто мушкараца више него жена. Жене са истим образовањем и радним искуством зарађују 12 одсто мање од мушкараца. Незаменљиве су једино када је реч о одговорности за породицу, неговању деце или старих особа.

Повереница за заштиту родне равноправности Бранкица Јанковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да су жене и даље у неједнаком положају у односу на мушкарце и да је тржиште рада поље где су највише дискриминисане.

Јанковићева наводи да се највећи број притужби које жене подносе поверенику односи на породиљско одсуство и матерински додатак.

Додаје да је Канцеларија поверенице решавала случајеве када су жене пребациване на нижа радна места или добијале отказе.

Као пример наводи случај медицинских сестара у Пријепољу, које су, како каже, од стране директора премештене на друга радна места јер је сматрао да због година нису у стању да се усавршавају и обављају посао како треба.

"То не треба и не сме да се дешава, треба искоренити предрасуде да након педесете нисте продуктивни, да сте мање ефикасни, да ћете чешће ићи на боловање", истиче повереница.

Додаје да се данас све више суочавамо са проблемом да су старије раднице (преко педесет година), заправо категорија запослених која представља један посебан терет.

"Због свега оног кроз шта је наше друштво прошло деведесетих па надаље имамо прилично тешку ситуацију за запошљавање људи који се налазе пет или десет година до пензије а остали су без посла, јер ми ипак нисмо имали развијен концепт доживотног учења, нити смо до недавно адекватно одговарали на потребе тржишта, а питање је и да ли смо и сада достигли тај пун степен, јер дуго наш образован систем није одговарао на потребе тржишта рада", објашњава Јанковићева. 

Жене за исти посао мање плаћене 

Бранкица Јанковић истиче и да неповољан положај жена на тржишту рада илуструју и разлике у зарадама, које се највише огледају кроз рад у одређеним, слабије плаћеним професијама, у којима су претежно жене.

"Треба да урадимо све што је у нашој моћи да се смањи разлика у заради између жена и мушкараца од 12 одсто. Неће бити лако, да бисмо ми кренули да расветлимо тај проблем морали бисмо да имамо бар једну притужбу јер жене и не знају да су за исти посао мање плаћене у односу на мушкарце. А и да зна, велики број жена се плаши да поднесе притужбу", објашњава повереница, која је позвала жене да се не плаше већ поднесу притужбе ако за то имају основа.

Додаје да борба против дискриминације у области рада не може бити успешна уколико се не промене стереотипи о родним улогама, који штете не само женама него и мушкарцима.

Баланс између приватног и пословног живота

Истиче да Закон о забрани дискриминације забрањује било какав неједнак третман.

Наводи да су жене незаменљиве када је у питању брига о деци и старијима.

Додаје да држава и послодавци морају да омогуће запосленима баланс између приватног и пословног живота кроз обезбеђивање услове за васпитање деце и бригу о старијим члановима породице, јер се без тога не може градити равноправно и инклузивно друштво.

"Србија има добар законодавни оквир и не заостаје за Европом на том пољу, међутим културно и пословно окружење су такви да доприносе неједнакости", истиче повереница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво