Кампања "Жене живе и на селу" – помоћ, подршка и разбијање стереотипа

Данас је почела национална кампања "Жене живе и на селу". Циљ је да се учине видљивијим проблеми здравствене и социјалне заштите жена из руралних средина и да им се помогне да почну сопствени посао. Радиће се и на разбијању стереотипа према коме је срамота да жена тражи део наследства или мушку помоћ за кућне послове.

Брине о деци, спрема храну, чисти кућу, ради на њиви и око животиња, а викендом продаје на пијаци. Живот жене на селу није нимало лак, али може да буде и леп, јер не раздваја породицу и посао, каже Драгица Остојић. Поносна је на супруга Мију, јер није домаћин који само дели задатке.

"Он ради те теже послове које ја не могу да одрадим, значи обраду земље. Онда га ја дочекам са причама шта треба за децу, за кућу, унучићима. Волим модел продаје да рука која произведе то и да купцима. Ми смо се определили за породични пласман", каже Драгица Остојић, органски произвођач из Барајева.

Подела послова на мушке и женске у патријархалном друштву какво је српско и даље је дубоко уврежено, кажу социолози. Циљ кампање биће и искорењавање стереотипа.

"Код жена на селу је ово све деликатније, у односу на мушкарце двоструко више времена радимо у кући. Женама које су запослене рад у кући постаје практично друга смена", истиче Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за популациону политику.

Жене на селу често се одричу наследства у корист мушких чланова породице. Мање од петине има регистровано газдинство, а без имовине не могу да добију кредит. Економско оснаживање је важна ставка, али не и једини услов за опстанак жена на селу.

"Наравно, болна тема борба против насиља над женама и у породици на сеоским подручјима је посебно сензитивна и наравно да покушамо да мотивишемо више жена на селу да врше превентивне здравствене прегледе", наводи Маја Гојковић, председница Народне скупштине и покровитељ кампање "Жене живе и на селу".

Како би оствариле право на пуну плату током породиљског одсуства женама је неопходно да буду у радном односу осамнаест месеци. Ако се баве пољопривредом треба им пола године више.

Према истраживању Секонса две трећине послова на пољопривредним газдинствима обављају жене, слично је и са кућним пословима. У приватној сфери чини се жене се нису избориле за једнака права која, макар на папиру, имају у политичком и пословном свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво