Вулин за РТС: Биће позвано 600 људи, и ја сам се јавио на обуку

На обуку резервног састава ове године ће бити позвано 600 људи који нису служили војни рок или су служили "цивилно", без оружја, каже министар одбране Александар Вулин за РТС. Истиче да се и он добровољно јавио и да ће бити један од резервиста који ће проћи 15 дана обуке.

Александар Вулин је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да Србија сада има довољно новца да планира обуку резервног састава.

Наводи да од укидања обавезе служења војног рока више од 200 хиљада способних и здравих мушкараца није имало никакву обуку и не зна ништа о одбрани своје земље.

Ове године, како објашњава, покреће се друга фаза различитих специјалистичких обука, са којима се на овакав начин почело прошле године.

Ове године ће се обучавати 600 људи, наводи Вулин и напомиње да жене неће бити позиване.

Биће позивани људи који нису служили војни рок, или су служили "цивилно", без оружја.

"Волео бих да их буде много више и верујем да ће, како економски будемо снажнији, то бити и могуће", каже Вулин.

Коментаришући речи људи који тврде да ће се "одселити у Швајцарску" због позива на обуку, истиче да је модел који Србија примењује добрим делом преписан управо из те земље.

Наводи да тамо сваки војно способан држављанин бар 15 дана годишње проведе у обучавању са војском.

"Никоме не смета обавезно служење војног рока у Грчкој, Аустрији, увођење војне обуке у Мађарској чак и у основне школе, али за Србију је превише 15 дана. Превише је да дате 15 дана једном годишње – посебно када слушате ове који би да тенковима заврше у Призрену, али када им кажете да се припреме за војску, да служе својој земљи 15 дана, онда је то превише", каже Вулин.

О приговору савести, спречености и избегавању обуке

Што се тиче оних који не желе да употребљавају оружје и позивају се на приговор савести, биће распоређени у јединице цивилне заштите и проћи ће обуку без оружја.

Ако је неко спречен, има право на одлагање, а ако се неко не одазове, казна је 50 хиљада динара, објаснио је министар.

"Ви се само пријавите на време, реците шта је ваш проблем, и неко други ће заменити ваше место", додао је Вулин.

"Добровољно сам се јавио на обуку"

Нагласио је да се и он као министар добровољно јавио на обуку.

"Од сутра, када прођем одговарајуће медицинске прегледе, бићу један од резервиста који ће пролазити 15 дана обуке, у којој ћемо се обучавати сви ми који нисмо служили војску", истакао је министар одбране.

У војсци, како наводи, постоји једно правило: "Кажи па покажи, уради па нареди". "Ја хоћу да пођем од себе и сопственог примера", указује министар.

"Ако ја могу да идем, зашто не може неко други", закључио је Вулин.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво