"Tранснационални криминал прети балканском региону"

"Crime Stoppers Global Solutions" је невладина организација чија је мисија је да се бори против транснационалног криминала као што су трговина људима, тероризам, незаконита трговина, нелегално трговање оружјем, прање новца и банкарске преваре... Њени руководиоци бораве у Србији са циљем да и код нас успоставе програм, јер транснационални криминал прети и српским грађанима, али и балканском региону.

Др Скот Сотбир, члан извршног одбора "Crime Stoppers Global Solutions" наводи да се са транснационалним криминалом суочавају земље широм света и да је главни циљ – стати им на путу и обезбедити свет у коме ће деца бити безбедна.

"Криминалци не познају границе, не маре за њих. И оно што ми сада радимо је то да обилазимо земље широм света. Почињемо у Србији да градимо програм у којем можемо да сарађујемо. Имамо исти циљ – а то је да свет постане боље место и да наша деца буду безбеднија", истиче Сотбир.

Додаје да у транснационални криминал спадају – трговина људима, нелегална трговина оружјем и дрогом, трговина људским и животињским органима, јер, како каже, то су злочини које криминалци користи за финансирање тероризма.

Наводи да грађани могу да пријаве злочине анонимно.

"Особа може да преда пријаву која се прослеђује локалним снагама реда и те пријаве се истражују од стране локалне полиције", наводи Сотбир.

Говорећи о банкарским преварама наводи да је најбољи начин пријавити особу или групу која се бави преварама.

Додаје да се често суочавају са лажним пријавима, али, како каже, на полицији је да одреди какве су пријаве, да ли су лажне или не.

"Повратници из Сирије носе вирус екстремизма" 

Говорећи о сарадњи Србије и "Crime Stoppers Global Solutions" Олга Раваси, чланица извршног одбора те невладине организације наводи да је Ивица Дачић, министар спољних послова дао званичну подршку у име Владе Србије.

"Овај програм мора да функционише у симбиози државних органа са медијима и грађанима", истиче Раваси.

Додаје да је што се тиче безбедности Балкан од виталног интереса.

"Србија као најозбиљнија, најмоћнија земља у региону је за нас природан партнер где би овај програм започео. Безбедносно, Балкан је наравно од виталног интереса и за америчку администрацију", наводи Раваси.

Додаје да је Балканска рута у овом тренутку најинтересантнија, између осталог, због мигрантске кризе.

"Оног тренутка када било шта пређе из Србије у део Европске уније, од тог момента ми не можемо више то да испратимо због отворених граница. Тако да ако можемо да зауставимо нешто или у корену или управо на тој рути транзита помоћи ћемо и локалном становништву, западној Европи и Америци", наводи Раваси.

Додаје да је један од примера трговине људима пример хришћанских девојчица и жена.

"Доста њих долази или са Балкана или делова бивших совјетских република. Оне пролазе кроз овај регион и завршавају у Тексасу, на Флориди, у Калифорнији и Вашингтону", објашњава Раваси.

Наводи да су на Балкану најзаступљенији елементи радикалног екстремизма, који како каже, прете Западној Европи и САД.

"Сви терористички напади који су се десили након 11. септембра (укључујући и 11. септембар) и они који су се десили у Европи – Паризу, Лондону на неки начин су имали своју везу и свој корен ка Балкану – оружје које је дошло, повратници из Сирије који носе вирус екстремизма, затим, највећи број бораца у ИСИС отишао је из овог региона, са Косова или Босне и Херцеговине. Сваки облик криминала који је везан за тероризам који прети западној Европи и Америци се на неки начин везује за Балкан", закључила је Раваси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво