Закон о потпуној забрани пушења на јавним местима у припреми

Министарство здравља ће следити јасне инструкције Светске здравствене организације када је у питању потпуна забрана пушења на јавним местима. Предлог тог закона се убрзано ради и ове године ће бити упућен Влади, речено је РТС-у у том министарству. На Национални дан без дуванског дима још једном упозорење да у Србији пуши трећина становништва, а од последица удисања дуванског дима годишње умре 15.000 људи.

Нови закон је у припреми и потребно је са Европском унијом усагласити још само неколико директива.

"Tо предвиђа комплетну забрану пушења у затвореном простору у свим јавним објектима. Tакође, борба против не само класичног дувана него и против коришћења наргила, електронске цигарете", истиче Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

Срмена Крстев, председник Републичке стручне комисије за контролу дувана и национални координатор СЗО, објашњава да се дугорочно смањује број болести, велики су трошкови за лечење, долази до губитка радне способности плућа.

Од 2010. године пушење је забрањено у свим радним просторима, али не и у угоститељским објектима што би сада требало да се догоди.

Угоститељи страхују да ће имати мање посла.

"Ми се залажемо на други начин – да се ресторани и власници који одлуче да нема пушења у њиховим ресторанима стимулишу на одређени начин како би имали интереса да раде", наводи Георги Генов, директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде ХОРЕС.

Прошле године приход у државном буџету од акциза на дуван је скоро 100 милијарди динара. На тај приход рачунају све државе. Међутим, према подацима СЗО, трошкови лечења оболелих од последица утицаја дуванског дима и боловања су четири пута већи.

"Чињеница је, према проценама СЗО, да у Србији годишње од лошег квалитета ваздуха умре 6.000 људи, а од последица конзумирања дувана годишње умре 15.000 људи. Крајње је време да сваки појединац схвати да наносећи штету себи и свом здрављу, скраћујући живот, хендикепира и своје најближе и истовремено загађује животну средину", напомиње министар за заштиту животне средине Горан Триван.

У Америци је, на пример, за 25 година, од када се спроводе стриктне забране пушења, стопа умирања од малигних болести пала за 27 одсто. Шведска забрањује пушење и на отвореним јавним местима и има циљ да до 2025. буде земља без дуванског дима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво