Несавесни управници зграда пред Судом части ПКС

У последње време велики број станара имао је притужбе на рад управника зграда, посебно на фирме које се професионално тиме баве. Несавесни управници требало да одговарају пред Судом части Привредне коморе Србије.

Сваки професионални управник зграде мораће да поштује кодекс пословног морала. А то значи да савесно располаже новцем са текућег рачуна стамбене заједнице, да власницима станова омогући увид у финансијско стање и промене на рачуну зграде. Најмање два пута годишње мораће да поднесе извештај о свом раду.

О несавесним управницима расправљаће Суд части Привредне коморе Србије који им може одузети и лиценцу за рад.

Станари сматрају да је формирање Суда части добра идеја, како би моги неком да се пожале уколико су незадовољни радом управника.

Сања Масникосић Симић је професионални управник, задужена за више од 20 стамбених зграда на Чукарици.

Изнајмила је простор и регистровала фирму за управљање. На шта се станари најчешће жале управнику?

"Станари се најчешће жале што не поправљамо у зградама све, сад и одмах - од кречења до улазних врата, поправке интерфона... несхватајући да је потребно да се издвоји већа сума новца да би се све то одрадило", објашњава Сања.

Напомиње да станари, и када се оно што је покварено поправи, лифт на пример, нису спремни да издвоје новац да би се одржао у исправном стању.

Управник зграде ће повредити кодекс пословног морала ако на пример неовлашћено даје податке о власницима посебних делова зграде или не поштује вољу стамбене заједнице и одлуку о избору другог управника.

Кодекс пословног морала прпописао је Закон о становању и одржавају зграде. Kада професионални управник понуди отказ у фирми за коју ради, она мора поново да региструје стамбену заједницу, плати све таксе и сачини уговор са зградом ако то станари захтевају.

Због пропуста у раду , колико је познато, ниједан управник зграде до сада није изгубио лиценцу за рад. Међутим, било је оних који су се те лиценце одрекли јер су схватили да нису способни за тако одговоран посао. Било је и управника који лиценцу, због притужби станара, нису продужили иако им је то била законска обавеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво