Шта је уписано у регистар нематеријалне баштине?

У Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије уписано је девет нових елемената. Од 46 елемената колико сада броји регистар, три се већ налазе на Унесковој листи нематеријалног наслеђа човечанства.

Уписани су занати: опанчарство и вештина ткања безданског дамаста, двопређно плетење вунених чарапа, три елемента са Косова и Метохије, као што су песме за ројење пчела, затим обред наздрављања-здравице, покладне поворке и вертепи са подручја Срема.

"Најзначајније је да елемент буде препознат од локане заједнице, групе или појединца као значајан за њихов културни идентитет, за културну обнову заједнице да се преноси с колена на колено и да на неки начин приказује културну разноликост, диверзитет културе у Србији генерално", каже Данијел Синани, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе.

Нематеријално културно наслеђе, већ вековима, чува од заборава усмену традицију и језик, сценску уметност, друштвену праксу, ритуале и празнике изражавајући на тај начин креативност, знање, вештине и дух људи који га стварају.

"Регистар је основан 2012. и једна од наших обавеза јесте стално ажурирање и допунавање тог регистра што новим уписима, што допунама већ постојећих, односно праћење њихових живота у савременом тренутку на подручју Републике Србије", наводи Данијела Филиповић из Центра за нематеријално културно наслеђе.

На Унесковој листи до сада су уписани слава, коло и певање уз гусле које ових дана изазива различите полемике.

"Све оне заједнице које препознају културне елелменте које смо ми пријавили као елелменте који припадају српском народу и Србији могу да се прикључе номинацијама што је нешто потпуно легитимно и поштено", наводи Синани.

Неговањем и преношењем нематеријалног културног наслеђа чува се историја, култура и традиција која изазива осећај идентитета и континуитета једног народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво