Шта се све може чувати у сефовима банака

Време је празника и време путовања. А празни станови идеална су прилика за лопове. Зато многи одлучују да своје драгоцености оставе у сефовима банака. Истраживали смо које су обавезе, а која права клијената. Банке немају право да знају шта је у сефовима, а процедура за доказивање нестанка вредности из њих није лака.

Сефове банке држе под 24-часовним надзором сигурносних камера. Ипак, многи банкари о њима не би говорили пред камером. Иако нема правила када се сефови највише траже, кажу, многи клијенти своје драгоцености у њима остављају у време празника и путовања.

"Банка изнајмљивањем сефова, у ствари, препродаје своје безбедносне системе. Ми са коришћењем сефова купујемо мању бригу о томе да ли ћемо остати без неких драгоцености", наводи Душан Узелац са финансијског портала "Каматица".

Извршна директорка за становништво Комерцијалне банке Јелена Ивановић истиче да се у сефу углавном чувају драгоцености, вредносни папири и други предмети који су од значаја.

Али не и новац, јер то банке не препоручују. Чак и забрањују. И та листа забрана није кратка.

Сефови су најстроже чувани делови у свакој банци, а строги су и услови које дефинишу банка и клијент шта у њима не сме да се чува. То су експлозивне направе, било шта што би могло да изазове пожар, угрози запослене у банци или саму банку.

У уговору пише и да у сефу не треба држати течност, кварљиву робу. Међутим, шта се чува у сигурној кутији, зна само онај ко је изнајмљује.

"Банка нема право увида у садржај сефа, то право припада искључиво кориснику. Нема право на поседовање дуплих кључева", наглашава Ивановићева.

Ако нема кључ, ни евиденцију шта се чува – питање је шта се догоди када клијент пријави да је нешто нестало из сефа.

"Врло је комплексна процедура, јер се своди на доказивање да ви нисте одговорни за то, да је неко други то урадио, то се своди на прегледање снимака и проверу безбедносних процедура саме банке. Тешко је доказати и вредност тога што држите унутра", каже Узелац.

Лакше је пре изнајмљивања проверити шта тачно у уговору са банком пише. Пљачке сефова у Србији нису честе. Најпознатија се догодила 2014, када је из сефова једне банке украдено више од 100.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво