Све више гојазне деце – решење више спорта, мање брзе хране

Према истраживањима гојазност је болест нових генерација, јер нам деца све више седе кући уз игрице, једу нездраву, брзу храну. Стручњаци процењују да ће се за десет година број гојазне деце удвостручити. Када је право време да деца почну да вежбају и брину о исхрани?

Иако се гојазност најчешће веује за одрасле, све чешће мучи најмлађе. Проблем је тешко препознати јер га неретко родитељи игноришу. 

"Родитељи данас и не знају шта је крупно дете, а шта је гојазно дете, па нам је негде и лакше да признамо да је дете само крупно. Рачунајте да би требало дете да крене у школу са седам година и тада да има између 17 и 21 килограм", каже  Татјана Мраовић, дијетолог.

А управо у школи се стичу неке прве навике. 

"За предшколски и школски ту искључиво вежбе обликовања и касније вежбе које трпе своје тело, значи тежину своју, то је оно што ми радимо на часу, то су трбушњаци, леђни, склекови, чучњеви искључиво без подизања неког великог терета", каже Предраг Пешић из ОШ "Дринка Павловић".

Гојазност се најчешће почиње у петој години живота или у време пубертета. Истраживања су показала да дете које је гојазно у узрасту од 10 до 13 година има 80 одсто шансе да буде гојазно и у одраслом добу. Нездрава исхрана не утиче само на физички изглед, већ може да буде узрок срчаних болести, повећања крвног притиска, дијабетеса, проблема са дисањем и спавањем. 

"Данас сте у прилици да код нешто старије деце код адолесцената, код пубертетлија већ имате дијагностиковане масивно проблеме са циклусом код девојчица, чак и код дечака има проблема због интореланције на глукозу", каже Мраовић.

Како би се умањио број гојазне деце из надлежног Министарства поручују да раде на решавању тог проблема.

Министар Вања Удовичић наводи да спорт мора да буде доступан свим грађанима.

"Мислимо на оне најмлађе као што је спорт у школи, акција за ђаке од првог до четвртог разреда, као пројекат СОФА за младе од 16 до 30 година који је јединствен у свету за бесплатно бављење спортом и одлучили смо се да реновирамо тј. да опремамо фискултурне сале", каже Удовичић.

Гојазност није проблем само у Србији. Светски подаци од прошле године показују да је скоро 108 милиона деце и више од 600 милиона одраслих регистровано као гојазно са индексом телесне масе изнад 30.

Према подацима Светске здравствене организације гојазност се удвостручила од 1980. године и поприма епидемијске пропорције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво