Нови сајт Владе лако доступан слепим и слабовидим особама

За само три дана откако је нови сајт Владе пуштен у функцију, стигло је око 300 питања грађана, а министарства имају рок од 72 сата да одговоре. Сајт је редизајниран после 14 година и први пут садржи софтвер који омогућава лако коришћење слепим и слабовидим особама. Нови портал представљен је у Савезу слепих Србије, у присуству премијерке Ане Брнабић, која је поручила да Влада мора да буде у служби свих својих грађана.

Нови сајт Владе Србије "У служби грађана" у фокусу има функције које корисницима пружају могућност да се информишу о запошљавању, здравству, образовању, осигурању.

Кроз форму "Будимо у контакту", грађани могу да постављају питања Влади и министарствима, која имају рок од 72 сата да врате одговор грађанима.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић истиче да су предузете све мере да подаци грађана буду безбедни и заштићени, али и опомиње све који би злоупотребили садржај сајта Владе, грб, заставу или друге елементе да ће сносити одговорност.

"Сајт Владе је прозор, а испод се налази моћан систем кроз који сваки дан, сваког тренутка пратимо све упите свих грађана који долазе у канцеларију за медије Владе РС и прослеђују се одговарајућим министарствима", наводи Јовановић.

Нови сајт садржи одговарајући софтвер "teext to speech", који су урадили домаћи стручњаци са Факултета техничких наука из Новог Сада и новосадска компанија "Алфа нум" и зато је први сајт доступан и слепим и слабовидим особама.

Премијерка Ана Брнабић истиче да ће Влада наставити да унапређује сајт, како би он био још функционалнији и доступан особама са свим врстама инвалидитета.

"Нови сајт Владе РС је добар подсетник да када нешто радите и правите нови производ или услугу за грађане, морате да обратите пажњу да она буде доступна, приступачна, лако корисна за све грађане, укључујући наше грађане са свим видовима инвалидитета", истакла је премијерка.

У Савезу слепих Србије задовољни су што је Влада имала на уму приступачност њеном сајту, како би им олакшала коришћење и додају да се надају да ће и други следити тај пример.

Председник Милан Стошић рекао је да је важно да сви заједно радимо да би се положај слепих са маргина померио ка средишту активног, стваралачког живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво