У случају најгорег – родитељи желе да изаберу старатеље за своју децу

За дете је најбоље да одраста у породици, али кад се родитељима нешто догоди одлуку о томе ко ће бринути о детету доноси Центар за социјални рад. Та одлука није увек оно што би родитељи желели, зато су и покренули иницијативу да се законом пропише да имају право да за живота они изаберу ко ће бринути о њиховим потомцима.

О најгорем сценарију многи не желе ни да размишљају – да не чује зло. Ипак, родитељи неке ствари желе да обезбеде.

"Мислим да би родитељи требало да имају могућност да одлучују о томе ко ће се старати о њиховом детету", каже један од анкетираних очева. Да је боље да то чине чланови родитеље, а не социјалне службе, сматрају саговорници РТС-а.

Губитак родитеља велика је траума за дете. Када је повређено, уплашено, када тугује, за дете је најбоље да живот настави са блиским особама.

"Ми као одрасли морамо да водимо рачуна да детету на што бољи начин обезбедимо сигурно окружење, обезбедимо окружење које ће њега умирити, које ће њему пружити подршку да превазиђе та тешка искуства, да се носи са својим губицима, да се носи са својим тешким осећањима", каже едукатор и породични психотерапеут Ана Симић.

У већини случајева родбина и преузме бригу о детету, ако Центар за социјални рад не донесе другачију одлуку. Понекад и родитељ може да предложи ко ће да брине о његовом детету.

"У закону не пише децидирано таква могућност, али оно што се у пракси дешава јесте да, када се родитељ налази у некој терминалној фази болести и када је смрт врло извесна, да се обраћа Центру за социјални рад, да жели да бригу о детету након његове смрти преузме неко од сродника или пријатеља", каже Оливера Симедић из Центра за социјални рад Београда.

Жеља родитеља, међутим, не обавезује Центар за социјални рад. Зато је покренута иницијатива да родитељ одређује потенцијалне старатеље за своје дете у случају породичне трагедије.

Психотерапеуткиња Ана Симић објашњава да се људи најчешће понашају као да знају сваки корак који ће се десити и не рачунају на то да може да се дође у такву ситауцију.

"Мислим да је ова иницијатива врло корисна за наше друштво и јако је важно да се ми друштвено освестимо на ову тему и да промишљамо на другачији начин будућност наше деце", каже Симићева.

То би могло да спречи да неки малишани уместо у пријатељском породичном дому, заврше у установама. Само у београдским домовима и прихватилишту за децу живи више од 600 малишана без родитељског старања, а још скоро хиљаду у хранитељским породицама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво