Судијски и тужилачки помоћници коначно у амандманима

Према најновијим решењима из Нацрта уставних амандмана у области правосуђа које је објавило Министарство правде у понедељак, судијски и тужилачки помоћници постали су уставна категорија, а истакнути правници, који ће бити чланови Високог савета судства (ВСС) и Високог савета тужилаца (ВСТ) неће морати да имају положен правосудни испит.

У Нацрт амандмана ушла су решења о судијским и тужилачким помоћницима, након коментара стручне јавности који су били изнети на округлом столу Министарства правде, одржаном 18. октобра у хотелу "Метропол", подсећа Министарство правде.

Удружење судија и тужилаца (УСТ) поздравило је новине у амандманима, а посебно што су судијски и тужилачки помоћници постали уставна категорија, јер им је, како сматра удружење, на тај начин признат терет који носе у систему правосуђа.

Председник УСТ Ненад Стефановић рекао је за Танјуг да то значи да ће судијски и тужилачки помоћници убудуће бити под ингеренцијом ВСС и ВСТ, а не као до сада под Министарством правде.

Додао је да је добро решење и што је Нацртом уставних амандмана, њима такође признато право да учествују у суђењу, јер се на тај начин усклађују и прилагођавају њихова тренутна задужења.

Стефановић је похвалио и ново решење према којем правосудни испит више није услов за избор истакнутог правника за члана ВСС или ВСТ.

То што неко има положен правосудни испит не значи да је завршио са својим стручним усавршавањем, попут професора права или чак судија Уставног суда, навео је Стефановић изразивши очекивање да ће се та одредба прецизирати законом и јасним условима за избор истакнутих правника.

УСТ, како је додао, посебно поздравља што се Нацртом уставних амандмана елиминише Народна скупштина из поступка избора судија и тужилаца.

Прихваћен велики део сугестија

Прва верзија радног текста амандмана Министарства правде на Устав Републике Србије у делу који се односи на правосуђе објављен је 22. јануара 2018, након чега је спроведен други круг јавне расправе.

На основу закључака јавне расправе радни текст амандмана је ревидиран, а велики део изнетих сугестија стручне јавности је прихваћен. Ревидирани радни текст амандмана на Устав Републике Србије, Министарство правде је објавило 13. априла 2018. године и исти је прослеђен Венецијанској комисији на мишљење.

Комисија је детаљно размотрила текст Нацрта уставних амандмана и на одређене одредбе дала коментаре и препоруке.

Министарство правде је 11. септембра 2018. године објавило нови Радни текст предлога уставних амандмана који је у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије.

Поводом новог Нацрта, Министарство правде је организовало округли сто на којем су присуствовали представници свих релевантних правосудних институција и организација цивилног друштва, као и међународних институција којима су представљени амандмани.

Након детаљних разматрања коментара који су се могли чути на округлом столу, Министарство правде објавило је четврту, најновију верзију Нацрта уставних амандмана.

У наредном периоду очекује се да Влада проследи скупштини иницијавиту за промену Устава Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво