Влада усвојила захтеве студената

Влада Србије одлучила да испуни већину затева студентима београдског Универзитета који неколико дана протестују тражећи олакшице за упис у наредну годину студија. Део студената од понедељка наставља протесте.

Након вишедневних студентских протеста у Београду, Влада Србије је одлучила да испуни већину захтева студената који су тражили олакшице за упис у наредну годину студија.

Студенти који су протестовали испред зграде Владе разишли су се око 17.30, а део студената, који су незадовољни владином одлуком протест су наставили на платоу испред Филозофског факулета.

Ти студенти наводе да Влада Србије није испунила све њихове захтеве, као и да ће вечерас одлучити о томе како ће даље наставити протест.

Студенти са факултета ликовних, примењених и музичких уметности, као и са Филозозофског факултета оптужили су представнике Факултета политичких наука да су "на своју руку" прихватили одлуку Владе Србије.

Влада је одлучила да, заједно са факултетима, свим самофинансирајућим студентима који су у школској 2008/2009. години остварили 48 и више ЕСПБ бодова, а изван су буџетске квоте, једнократно обезбеди школарину за текућу школску годину.

Влада ће такође обезбедити средства за финансирање допунског броја мастер студија. Како је у саопштењу наведено, Влада преузима обавезу да у што краћем року усвоји квоте за докторске студије.

Захтев студената о збирном упису године не могу прихватити, пошто нису испуњени законом прописани услови о потребних 48 ЕСПБ поена, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Приликом израде буџета за наредну годину, Влада ће, како се обавезала, максимално уважити захтев студената о адекватном издвајању средстава за образовање.

Одлуке Владе представљене су представницима студената на састанку који је почео у 17 часова. Студенти су од Владе тражили да обезбеди и збирни упис године.

Студент проректор Београдског универзитета Милан Поповић рекао је агенцији Бета да није "постојао начин" да се испуни и тај захтев.

Решење проблема очекује око 15.000 студената у Србији. Ректор Београдског Универзитета Бранко Ковачевић, подсетио је на то да је прошло пола семестра, а да неки факултети нису почели наставу.

"Они факултети који регуларно раде они су већ имали први колоквијум, пола градива је пређено и сад треба да почне јануарски рок, ово је све јако тешко, и ово је хаос који не користи ни студентима ни Универзитету ни држави", рекао је Ковачевић.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво