Српско вино крчи пут до чаша у иностранству

Због лоше приватизације великих винарија, многи виногради су искрчени, а производња вина са некадашњих стотину хиљада хектара сведена је на четири пута мање засада. За нове засаде држава даје подстицаје, а винарима би добро дошло отварање нових тржишта попут кинеског.

Обрад Мучибабић је пре десетак година на обронцима Фрушке горе подигао плантажу на десет хектара и верује да за српске винаре иду бољи дани.

"Очекујем око десет тона грожђа по хектару", каже Обрад Мучибабић из Ирига.

Пре три године у Новом Саду је основано Удружење произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла Срем – Фрушка гора.

"Пре свега заштита географског порекла вина, где ће сва вина произведена на овом подручју моћи да носе ознаку Срем – Фрушка гора. То је примарни циљ који крајње може да омогући лакше брендирање и већу препознатљивост, пре свега у иностранству", напомиње Драгослав Иванишевић са Департмана за воћарство и виноградарство Пољопривредног факултета у Новом Саду.

"У протекле две године уложили смо пре свега у заснивање нових засада винове лозе, потом у опремање винарија, дакле све оно што је неопходно да би наша виногорја била конкурентна на домаћем и међународном тржишту, за те мере издвојили смо преко милион и по евра", истиче Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

И државно-привредна делегација ових дана у Кини разговара о могућностима извоза вина на то тржиште.

Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета у Новом Саду, указује да је свако отварање нових тржишта за пољопривредне произвође изузетно важно.

"У овом случају реч је о дугорочној стратегији извоза на страна тржишта за која морамо бити припремљени, тако што ћемо имати прво производ за страна тржишта, ја у кратком року не очекујем да ћемо имати велике ефекте, али дугорочно посматрано, постоји могућност да повећамо производњу вина", додаје Тица.

За нови засад винове лозе по хектару потребно је између десет и петнаест хиљада евра. На први род се чека три године, а ако је добар принос, заради се и до 40.000 евра по хектару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво