Фирме које запошљавају на црно биће јавно истакнуте

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће све фирме које запошљавају раднике на црно убудуће бити истакнуте на сајту Министарства за рад. То ће, каже министар, бити својеврстан "стуб срама".

Зоран Ђорђевић одржао је састанак са инспекторима за рад и Србије и Београда којима је поручио да према раду на црно морају имати нулту толернацију, као и да буду брутални према онима који крше закон.

Састанак је одржан поводом недавне смрти радника на градилишту у Београду, који није био пријављен и који је на црно радио девет година.

Ђорђевић је указао да су, и након најаве ванредне инспекције свих градилишта у Београду, инспектори затекли пет радника на црно, а додатном инспекцијом у још четири општине 55 непријављених радника.

"Кажњавање оних који запошљавају раднике на црно није само у интересу појединца, Министарства, Владе Србије, већ у интересу радника и свих грађана Србије. Инспектори имају пуну подршку Министарства за свој рад", рекао је Ђорђевић.

Министар је најавио да ће бити размотрене измене Закона о раду, који ће бити ригорознији према онима који крше закон. До тада ће Министарство на свом сајту објављивати све што инспектори за рад открију на терену – где су вршене контроле, ко запошљава раднике на црно, колико радника.

"Нећу дозволити да људи девет година раде на црно и да њихов рад буде небезбедан. Јавност ће бити о томе информисана, а имена оних који крше закон биће објављена на сајту, који је, по мени, стуб срама", истакао је Ђорђевић.

Каже да је задовољан досадашњим радом инспектора и да је у односу на прошлу годину извршено 36 одсто контрола више и да је 25 одсто мање оних који раде на црно.

На градилиштима највише радника на црно

Директор Инспектората рада Стеван Ђуровић каже да је, од 29 погинулих радника ове године, тридесет одсто њих било непријављено.

Такође, изнео је податак да највише радника на црно ради управо на извођењу грађевинских радова, те да је инспекција у јуну открила 434 радника на црно, а у јулу 368.

Навео је и да је Министарство у марту покренуло пројекат "Не раду на црно", током којег је до сада откривено 3.200 непријављених радника и 153 нерегистроване фирме.

У односу на прошлу годину, број "фантомских фирми" се, каже, смањио, а прошле године било их је око 770.

Говорећи о случају радника који је недавно настрадао на градилишту између Сарајевске и Кнеза Милоша у Београду, Ђуровић је истакао да постоји могућност за подношење кривичних пријава против послодавца, односно подизвођача радова, извођача радова, координаротра на градилишту, као и лица које је било задужено за безбедност на раду.

"Ако се докаже да је неко од њих направио пропуст, биће кажњен, а казна је 12 година затвора, док је новчана казна од 800.000 до два милиона динара", наводи Ђуровић.

Инспекторат за рад, истиче, подноси прекршајне пријаве, али судови одатле предузимају случај и доносе одлуку како ће бити закључен.

Ипак, директор Инспектората рада сматра да би требало ригорозније кажњавати оне који крше Закон о раду.

За првих шест месеци ове године, од фирми које крше Закон о раду наплаћено је нешто више од 116 милиона динара. Анализа Инспектората утврдила је да је, према броју поднетих прекршајних пријава, могло бити наплаћено око 1,9 милијарди динара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво