Ђуровић: Око 2.000 миграната ван центара за прихват

Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила каже за РТС да је ову годину обележила новина да значајан број миграната заобилази центре за прихват у Србији и да је тренутно око 2.000 њих ван центара. Истиче да је оријентација миграната дефинитивно према БиХ и Хрватској.

Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције у нашој земљи сада је привремено смештено око 3.200 миграната, а Радош Ђуровић напомиње да 30 до 40 људи најмање дневно уђе у земљу и да улазе углавном из правца Македоније и Бугарске.

"Негде око 2.000 људи се налази ван овог система центара и то је једна новина која је обележила ову годину да избеглице не иду све као раније у центре за прихват него један значајан број њих заобилази центре, а све у намери да стигне до Западне Европе", указао је Ђуровић гостујући у Дневнику РТС-а.

Нагласио је да је оријентација миграната дефинитивно према БиХ и Хрватској.

"Људи гравитирају ка тим деловима наше земље, па су центри за прихват у том делу Србије пуни – преко 900 људи се налази у центру у Обреновцу, као и у центру у Бањи Ковиљачи и центру у Адашевцима где је смештен велики број миграната", каже Ђуровић.

"То су све центри који су препуњени људима који због ових трендова покушавају да до Западне Европе најчешће дођу путем БиХ и Хрватске", додао је Ђуровић.

На питање да ли је нова балканска рута преко БиХ, Ђуровић објашњава да је Босна отворена као рута само због изузетно тешког третмана миграната на српско-мађарској граници.

"Имате најновија сазнања са терена да се људима ускраћује и храна у центрима у Мађарској и да се они гурају назад у Србију илегално и да је то пракса која нажалост постоји и са Хрватском. Суочени са одсуством алтернативе људи су одабрали БиХ и уз помоћ кријумчара они масовније иду тамо", истакао је Ђуровић.

"То је само сада једна тренутна ситуација, али указује на позицију Србије на овој рути која је копнена, главна рута копном од Турске, а Србија је једна од станица, просто незаобилазна станица на путу миграната и у највећем броју они пролазе кроз Србију и за сада углавном успевају да прођу", објаснио је Ђуровић.

Сматра да солидарности у Европи још увек нема, али исто тако је јасно да просто све земље гледају да проблем миграната екстернализују и да га реше ван граница ЕУ.

"У том смислу очекујемо да већ у септембру изађу и конкретни планови за решавање питања ван ЕУ", додао је Ђуровић.

Када је реч о ЕУ, нагласио је да постоје појединачне земље које покушавају да затворе границе за избеглице – Италија, Мађарска, Пољска, Аустрија...

"То указује на велике проблеме унутар ЕУ, али исто тако и на нову тендецију да опште схватање превлада да проблем треба решавати ван територија ЕУ, а онда то итекако има утицаја и на Балкан", истиче Ђуровић.

Указао је да је миграција назаустављив процес и да статистички подаци доказује да је један велики број људи у покрету.

"Нас миграција неће заобићи управо због тога што смо ми као Србија на једној рути која је копнена до ЕУ и као последња станица на овом путу не можемо очекивати да ће проблем скоро бити решен", закључио је Ђуровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво