Ускоро e-Аукција за принудну продају непокретности

Министарство правде Србије планира да уведе е-Аукцију у поступак принудне продаје непокретности кроз предстојеће измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО).

Путем електронске аукције би се осигурао транспарентан поступак принудне продаје непокретности и доступност информацијама свима који желе да учествују том у поступку, рекла је министарка правде Нела Кубуровић за Танјуг, најављујући и друге измене ЗИО.

Кубуровићева је указала да управо принудна продаја непокретности изазива велики број притужби грађана, тако да очекује да е-Aукција осигура траспарентнији и правичнији поступак продаје непокретности.

Електронском продајом се такође избегава могућност договарања међу учесницима лицитације, а на тај начин се постижу већи износи приликом продаје имовине, чиме се истовремено штите се интереси поверилаца.

Радна група за писање измена и допуна ЗИО из 2016. године већ је формирана и у њој су, поред представника правосуђа и јавних извршитеља, укључени и представници привреде, представници савета страних инвеститора, Америчке привредне коморе, НАЛЕД-а и адвокатуре.

Кубуровићева је напоменула да у радној групи учествују представници извршитеља са подручја сва четири апелациона суда у Србији (Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац), јер се у пракси показало да извршитељи различито поступају по различитим апелацијама.

Задатак радне друпе је да отклони све законске нејасноће уочене током примене закона и уједначи поступање извршитеља и судова.

Кубуровићева каже да је ЗИО из 2016. године успео да повећа ефикасност извршења и да допринесе смањењу великог броја старих извршних предмета, али и да су уочени одређени недостаци.

Када је реч о законодавној активности Министарства правде, Кубуровићева најављује богату јесен, јер је у плану да се на дневном реду у Народној скупштине неколико дуго очекиваних закона.

Пре свега, то је Закон о спречавању корупције, који се односи на рад Агенције за борбу против корупције, затим Закон о заштити података о личности и Закон о лобирању.

"На овај начин испуњавамо наше обавезе из Акционог плана за Поглавље 23 и антикоруптивне мере, које се управо тичу јачања превенције у борби против корупције", указала је Нела Кубуровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво