Лубенице иструлиле на ораницама због обилних падавина

Мада су раније биле најчешће августовско воће за освежење и сласт на високим температурама, ове године у шабачком крају ретки су произвођачи који ће имати лубенице овог месеца. Због честих и обилних падавина почетком лета вреже су уништене, а род је иструлио на ораницама.

Док је у јуну и јулу лубеница било на педесетак хектара, парцела породице Иванић у Слепчевићу код Шапца једна је од ретких у селу на којој ће се тек брати. Свако треће домаћинство у Слепчевићу има вреже, а Иванићи ће сласт од летњег воћа једини имати у августу. Хектар и по расадили су пре два месеца.

"Скинули смо јечам, засадили лубеницу, зато и изгледа овако зелена јер је касно посејана", каже Радиша Иванић из Слепчевића.

Ону која је на други парцелама сазрела почетком лета одавно су продали. Просечан принос је 70 тона по хектару.

"Имали смо смањен принос али нешто мало бољу цену него прошле године. У суштини, не могу да се жалим али није ни то богзна шта", истиче Иванић.

Даница Иванић каже да су највеће лубенице најслађе, а да је ове године најтежа била црна ромелија од 17,5 килограма.

Досадашња зарада једина је ове сезоне за већину узгајивача у шабачком крају. Други род је због падавина остао на њиви.

Слободан Гошић из Пољопривредне стручне служба из Шапца објашњава да, поред болести и штеточина, сама физиологија биљака није могла да издржи температурне осцилације, и хладан и кишовит период који је био пре месец, месец и по дана.

"Зато су њиве у оваквом стању каквом изгледају. Уместо да будемо сада на другом и трећем колу, ми имамо ситуацију да је завршено брање односно да је вегетација завршена код лубенице", каже Гошић.

Прошлог августа откупно место у Слепчевићу било је препуно приколица са бостаном. Ове године ни купаца ни продаваца. Ретка и трговина уз магистрални пут.

"Нестало, нема и оно што има не ваља, од кише, воде", прича Роса Комановић из Слепчевића.

Кратко је, кажу, у селу трајала сласт од лубеница. Више су зарађивали, тврде, док су сејали под мотиком него под најлоном. Од почетних 35, крај сезоне завршили са ценом од осам до десет динара за килограм лубенице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво